Чи справді дельфіни вміють усміхатися ― відповідь науковців

Сьогодні,   18:30    209

Науковці провели нове дослідження із метою визначити, чи дійсно дельфіни мають настільки емоційну систему спілкування та вміють усміхатись.

Головні тези:

  1. Дельфіни-афаліни дійсно відкривають рот за аналогією зі спілкуванням під час спільних ігор
  2. Взаємодія між дельфінами виявляє виразну міміку та відкритий рот, що свідчить про складні соціальні взаємодії у цих тварин
  3. У 33% випадків дельфіни усміхаються у відповідь на усмішку іншого дельфіна під час гри
  4. Науковці вважають, що візуальна комунікація відіграє важливу роль у спілкуванні дельфінів
  5. Потрібні додаткові дослідження для розкриття ролі акустичних сигналів та тактильних сигналів у грі дельфінів
Останні новини:  Вчені стверджують, що більшість тропічних гроз радіоактивні

Що відомо про особливості спілкування дельфінів

За результатами нового дослідження науковці з’ясували, що дельфіни-афаліни дійсно відкривають рот за аналогією зі спілкуванням під час спільних ігор.

Підкреслюється, що усміхнений образ в дельфінів можна побачити у той момент, коли вони перебувають у полі зору свого партнера по грі.

Більш того, інші тварини, які брали участь у грі з дельфінами, у 33% випадків реагували на “посмішку” дельфінів власною посмішкою.

Останні новини:  Українська бактеріологиня виростила вишивку з бактерій

Для вивчення механізму візуального вираження дельфінами свого грайливого настрою вчені вивчали 80-годинний відеозапис з 22 дельфінами-афалінами, які перебували в неволі.

Дельфіни грались в парах, зі своїми дресерувальниками або наодинці.

Науковці зазначають, що дельфіни часто відкривають рот під час гри з іншими представниками свого виду, однак, скоріш за все, не роблять цього під час гри з людьми та іншими тваринами.

Що відомо про взаємодію дельфінів між собою

Науковці зафіксували понад 1 тис випадків, коли дельфіни відкривали рот під час гри, і 92% з них трапилися під час взаємодії з іншим дельфіном.

Останні новини:  Археологи розкопали у Данії рідкісне поховання вікінгів із артефактами

Ми виявили виразну міміку та «відкритий рот» у дельфінів-афалін. Такі сигнали неодноразово трапляються в еволюції ссавців, що свідчить про те, що візуальна комунікація відіграла вирішальну роль у формуванні складних соціальних взаємодій не тільки у дельфінів, але й у багатьох видів протягом тривалого часу, — пояснює старший автор дослідження, біолог Елізабетта Палагі з Пізанського університету в Італії.

Зазначається, що у дельфінів частіше з’являвся “усміхнений” образ, коли вони потрапляють в поле зору партнера.




Більше того, у 33% випадків партнер відповідав їм взаємністю і посміхався у відповідь.

Дехто може стверджувати, що дельфіни випадково імітують «посмішку» один одного, оскільки вони часто беруть участь в одній і тій самій діяльності. Але це не пояснює, чому ймовірність імітації «відкритого рота» іншого дельфіна протягом однієї секунди в 13 разів вища, коли реципієнт насправді бачить оригінальний вираз, — зазначила Палагі.

Дослідники не записували акустичні сигнали дельфінів під час гри, і кажуть, що треба провести додаткові дослідження для вивчення можливої ролі вокалізації та тактильних сигналів під час ігрової взаємодії.