Астрономи відкрили перший троянський астероїд Сатурна

Сьогодні,   19:30    126

Невелика міжнародна команда астрономів і астрофізиків підтвердила, що астероїд 2019 UO14 є троянським астероїдом Сатурна. Команда опублікувала статтю з описом свого дослідження астероїда на сервері препринтів arXiv.

 

Троянські астероїди проходять приблизно той самий шлях навколо Сонця, що й сусідня планета – в цьому випадку Сатурн. Перший з них був відкритий у 1906 році Максом Вольфом. До цього відкриття були виявлені троянські астероїди для трьох інших гігантських планет Сонячної системи – більшість з них обертаються навколо Юпітера, який має тисячі таких астероїдів.

Останні новини:  Учені знайшли найстаріший у світі затонулий корабель і розповіли про відкриття

Сатурна




Юпітер має так багато астероїдів, тому що він лежить поруч з поясом астероїдів і має масивне гравітаційне тяжіння. NASA планує відправити зонд до кількох з них протягом 2027-2033 років.

Дослідники вважали, що відкриття сатурніанського астероїда Троян буде лише питанням часу через сильне гравітаційне тяжіння планети. Протягом багатьох років кілька дослідників у цій галузі припускали, що майже напевно Сатурн має один або кілька троянських астероїдів.

Останні новини:  На півдні Китаю виявлено новий вид риби

2019 UO14 вперше спостерігали ще у 2019 році, але тоді ще не було відомо, чи є він троянським. Щоб заслужити таку назву, астрономи повинні підтвердити спостереження з кількох телескопів у різних місцях. У цьому випадку було виявлено, що 2019 UO14 також з’являвся на попередніх зображеннях, де його положення можна було підтвердити. Потім її спостерігали заново з кількох нових місць.

Загалом, дані про астероїд були знайдені за період з 2015 по 2024 рік – достатньо, щоб підтвердити, що він дійсно є троянським астероїдом Сатурна. Дослідницька група виявила, що 2019 UO14 обертається приблизно за 30 років і знаходиться приблизно на 60 градусів попереду Сатурна.

Останні новини:  SpaceX запускає дві місії за один день, досягнувши 100 запусків у 2024 році

Сатурна

Як і більшість інших троянських астероїдів, 2019 UO14 має нестабільну орбіту. На його орбіту впливає не лише гравітація Сатурна, але і Юпітера. Дослідницька група підозрює, що астероїд був троянським лише пару тисяч років і, ймовірно, залишиться ним ще на 1000 років.