Археологи виявили у Гранаді докази матріархату у неоліті

Сьогодні,   18:30    237

Під час дослідження 5600-річного цвинтаря Панорія у Гранаді археологи виявили докази ґендерної нерівності в епоху неоліту. Останків жінок у похованні виявилося вдвічі більше, ніж чоловіків.

Поховання підлітків виглядало ще контрастніше. На 10 дівчаток там припадав лише один хлопчик. Зроблене археологами відкриття викликало у вчених чимало питань, пов’язаних із соціальною структурою та культурними звичаями древнього регіону.

Останні новини:  Супутникові дані довели, що зміна клімату є кліматичною кризою

Вчені з Гранадського та Тюбінгенського університетів використали для аналізу останків із дев’яти могил древнього некрополя сучасні біотехнологічні методи. За допомогою білка амелогеніну та аналізу ДНК вони встановили хромосомну стать померлих. Отримані дані автори дослідження використали для створення точного демографічного профілю.

На думку вчених, у цьому доісторичному суспільстві жінки грали домінуючу роль. В основі соціальних та похоронних звичаїв лежала материнська лінія. Зроблене археологами відкриття збагатило сучасну науку новими знаннями про гендерні відносини та соціальне життя давніх культур на Піренеях.