Археологи розкопали у Данії рідкісне поховання вікінгів із артефактами

Вчора,   21:30    239

Під час проведення земляних робіт для прокладання електричного кабелю на острові Фюн робітники натрапили на масштабне поховання вікінгів із останками 50 осіб, які дуже добре збереглися. Воно було знайдено неподалік села Осум. Для Данії поховання вікінгів є великою рідкістю, оскільки у кислому скандинавському ґрунті органіка зберігається погано, пише Live Science.

За словами археолога Міхаеля Борре Лундо, знахідка є дуже важливою для сучасної науки. Останки, що добре збереглися, відкривають широкі можливості для наукового аналізу. За знайденими у похованні скелетам вчені зможуть визначити особливості харчування, стан здоров’я та родинні зв’язки. У попередніх похованнях вікінгів все це вивчити не вдалося через незадовільний стан останків.

Останні новини:  Вчені NASA відкрили нову комету, що значно яскравіша за Венеру

Могилам близько 900 років. Багато з них пов’язані з королем Гормом «Старим» та королевою Тирою. Єдиної думки щодо кордонів королівства Горма у вчених немає досі. Частина вважає, що острів Фюн входив до його складу. Син монархів Харальд I Синезубий після сходження на трон навернув Данію у християнство.

Про високий соціальний статус покійних говорять знайдені вченими артефакти. Одна з жінок була похована у візку вікінгів. Крім цього, вони виявили ніж із ручкою зі срібла, скляні намистини, амулет зі скла, імпортний гірський кришталь, бронзову пряжку, залізний ніж та ін. Ці артефакти вказують на багатство померлих та наявність у них за життя міжнародних зв’язків. Вони дозволяють глибше зрозуміти культуру вікінгів, соціальну структуру та значення регіону у той час.