2 альтернативні маринуванню способи заготівлі помідорів на зиму

Вчора,   22:31    197


У коморі рівними рядами вишикувалося кілька десятків банок з маринованими помідорами, а на грядці зріє наступна партія? Перед господаркою постає питання: закатати ще десять літрів маринованих помідорів, які навіть велика родина з’їсти буде не в змозі, або здивувати домочадців чимось оригінальним?

Подробиці

Якщо навіть найсмачніші мариновані помідори набридли, а салати стоять ще з минулого року, варто випробувати кілька оригінальних способів заготівлі.

Свіжі томати взимку

Ніхто не відмовиться від свіжого помідора у розпал зими. Особливо, якщо він не з магазину, а домашій. Багато хто не знає, що зберегти плоди свіжими на тривалий термін дуже просто.

У стерильну трилітрову банку потрібно всипати столову ложку порошку гірчиці, укласти зверху сухі чисті помідори, пересипаючи кожен ряд гірчицею. Закатати. Зберігати у холодному місці.

Важливо враховувати кілька тонкощів:

  • Чим менш зрілі помідори, тим довше зберігаються.
  • Бурі закладайте в одну банку, а тільки ті, що почали міняти колір (ще зелені, але вже з червонуватим відтінком) в іншу. Так вони поступово дозріватимуть.
  • Плодоніжку краще залишити, тому що, відриваючи її, можна пошкодити місце з’єднання, а це призведе до загнивання.
  • Помідори мають бути сухі (банка та кришка теж). Особливу увагу треба приділити плодоніжці.
  • Для дезінфекції рекомендується протерти кожен плід ваткою, змоченою у горілці.
Останні новини:  Дізналась рецепт і тепер мій борщ ідеальний

Такі помідори зберігаються кілька місяців, поступово дозріваючи. А гірчиця оберігає їх від псування. Але все ж таки банки потрібно час від часу оглядати.

В’ялені

Цей делікатес прийшов із сонячної Італії, де користується величезною популярністю. Останнім часом він став все доступнішим на нашій кухні з появою електричних сушарок. Якщо хочете здивувати сім’ю та гостей незвичайною заготівлею, цей варіант коштує витраченого часу та сил.

Останні новини:  З цим продуктом салат рідко хто готує

Крок 1




Виберіть подовжені м’ясисті помідори середньої величини. Розріжте навпіл, видаліть плодоніжку і розкладіть на решітку для сушіння. Підв’ялювати можна в сушарці або в духовці. Перед завантаженням у сушарку зріз кожної половинки потрібно присолити, щоб він не затягнувся сухою скоринкою, що сповільнить випаровування вологи.

Останні новини:  Як приготувати картоплю з ребрами в духовці

В’ялити томати потрібно доти, поки при натисканні на них пальцем не перестане виділятися сік. Коли палець залишиться сухим, значить, помідори готові.

Крок 2

Закип’ятити маринад: літр води та 150 г винного оцту. Можна замінити яблучним, якщо дотримання італійських традицій вам не є обов’язковим.

У киплячий маринад на 2 хвилини кинути підв’ялені томати, потім дістати, розкласти на чистому рушнику, прикрити іншим і залишити, доки зайва волога не стіче.

Крок 3

Скласти в’ялені половинки в банку, пересипаючи кожен шар спеціями на смак і заливаючи оливковою олією. Додати часник. Олія повинна покривати томати.

Через кілька днів потрібно перевірити та підлити олію, якщо її рівень знизився.

Зберігається така заготівля навіть за кімнатної температури.


uapress.kyiv.ua