Європа успішно провела експеримент зі зведення супутника з орбіти

12.09.2024   10:30    326

Європейське космічне агентство (ЄКА) здійснило перше у своєму роді успішне зведення з навколоземної орбіти виведеного з експлуатації космічного апарату. Про це повідомляє SpaceNews.

За даними європейської організації, супутник Cluster 2 (Salsa) увійшов в атмосферу Землі над південною частиною Тихого океану на захід від Чилі та, найімовірніше, практично повністю згорів, не досягнувши водної поверхні.

Останні новини:  Сучасні люди з’їдають дуже велику кількість пластику

У ЄКА додали, що домогтися зведення Cluster 2 з орбіти дала змогу еліптична траєкторія руху супутника навколо Землі, а в разі кругових орбіт подібні маневри проводити значно важче. У період із жовтня 2025 року до серпня 2026-го організація планує провести експерименти зі зведення з орбіти ще трьох апаратів Cluster – Rumba, Samba і Tango.

Останні новини:  Археологи виявили скелет віком 16 000 років, кам’яні знаряддя та кристали

Раніше ракета Vega-C стартувала з космодрому Куру у Французькій Гвіані й успішно вивела супутник Sentinel-2C. Пуск відбувся 5 вересня о 04:50 за московським часом. Приблизно через 58 хвилин космічний апарат відокремився від носія. Ще через чотири хвилини супутник опинився на розрахунковій навколоземній орбіті.






1111529