Як отримати більше годин у добі: 10 способів економити багато часу

15.09.2024   08:20    375

Ефективне управління часом є однією з ключових навичок, яка допомагає досягати більшого без зайвого стресу. Які кілька простих, але дієвих лайфхаків варто впровадити у своє повсякденне життя, щоб зекономити час і залишити більше для відпочинку та важливих справ?

РБК-Україна (проєкт Styler) зібрало 10 корисних принципів, дотримуючись яких, ви вивільните багато часу.

Нагадування на телефоні

Якщо ви часто відкладаєте неприємні або складні завдання, встановлення таймера на телефоні може стати вашим порятунком. Встановіть певний час для виконання конкретної задачі та намагайтеся вкластися в цей проміжок.

Тимчасові обмеження не тільки мотивують працювати швидше, але й допомагають не втратити концентрацію під час виконання неприємних обов’язків.

Мінімізуйте відволікання

Зосередьтеся на одному завданні, вимкнувши всі потенційні джерела відволікання, такі як повідомлення у соцмережах чи фонові звуки. Спробуйте створити спокійне робоче середовище, що допоможе вам швидше впоратися зі справами та бути продуктивнішими.

Складання планів та списків

Планування — це основа ефективного використання часу. Складіть список справ на день з чітким розподілом по годинах. Також варто робити список покупок на тиждень та план на місяць із зазначенням основних завдань.

Чіткі дедлайни допомагають швидше закривати завдання, оскільки вам легше контролювати свій прогрес і не забувати важливі справи. Плани дозволяють уникнути хаосу та непотрібних затримок у повсякденних справах.

Останні новини:  Як легко відмити посуд від старого нагару та бруду

Як отримати більше годин у добі: 10 способів економити багато часуПланування — основа тайм-менеджменту (фото: Freepik.com)

Готуйте рідше, але більше

Приготування їжі займає чимало часу, але його можна скоротити. Готуйте одразу на кілька днів, щоб не витрачати час на кухні щодня.




Це не означає, що потрібно відмовлятися від домашньої їжі — просто зробіть заздалегідь кілька страв, щоб протягом тижня мати готовий обід або вечерю.

Такий підхід допоможе не лише зекономити час, але й уникнути незапланованих перекусів шкідливою їжею.

Використовуйте багатозадачність

Іноді виконання кількох завдань одночасно може допомогти значно зекономити час. Наприклад, ви можете слухати аудіокнигу під час прибирання чи фізичних вправ. Це дозволить поєднати приємне з корисним і зробити більше за коротший час.

Останні новини:  Астрологічні ризики: які хвороби можуть підстерігати твій знак зодіаку

Як уникати заторів

Довгі години в заторах — це величезна втрата часу, який можна було б витратити на щось корисніше. Якщо ви знаєте, що ваша дорога на роботу часто затягується через пробки, спробуйте змінити графік.

Приїжджайте на пів години раніше — це допоможе уникнути заторів і дасть час для планування справ або виконання невідкладних завдань ще до початку робочого дня. Це простий спосіб звільнити більше часу для себе.

Як отримати більше годин у добі: 10 способів економити багато часуІноді приїхати на пів години раніше краще ніж на годину пізніше (фото: Freepik.com)

Делегуйте рутинні завдання

Якщо є можливість, делегуйте частину рутинних справ. Наприклад, хатні обов’язки можна розподілити між членами родини, а робочі завдання — між колегами. Це допоможе зосередитися на важливіших і більш пріоритетних задачах, зекономивши дорогоцінний час.

Визначте час для перевірки пошти та повідомлень

Якщо постійно відволікаєтеся на повідомлення або електронні листи, то не встигатимете виконувати важливі завдання. Установіть чіткі проміжки часу для перевірки пошти та повідомлень — на початку і в кінці робочого дня.

Останні новини:  Як розтягнути взуття на розмір більше у домашніх умовах

Це допоможе зосередитися на основних справах, не відволікаючись на дрібниці, а водночас ви зможете своєчасно відповідати на важливі повідомлення, не витрачаючи на це зайвого часу.

Користуйтеся послугами кур’єрського доставлення

Часом на поїздку до іншого кінця міста за покупкою витрачається більше часу, ніж коштує сама річ. Кур’єрське доставлення — це не лише зручність, але й економія часу. Хоча може здаватися, що ви переплачуєте, насправді витрати на дорогу і час, витрачений на самостійний похід у магазин, можуть виявитися більшими.

Як отримати більше годин у добі: 10 способів економити багато часуВаш вільний час вартий оплати послуг кур’єра (фото: Freepik.com)

Відпочинок між справами

Перевтома може серйозно знизити вашу продуктивність. Не забувайте робити короткі перерви між завданнями. Це допоможе вам зберігати енергію та підтримувати високий рівень продуктивності протягом дня.