Таємнича риба віком 50 мільйонів років знайшла сучасних родичів

11.09.2024   13:30    6

Пара палеонтологів — один із Музею природної історії в Німеччині, інший з Університету Турина в Італії — виявила нові докази того, що стародавня риба, загадкова протягом сотень років, може належати до групи променепалих риб — Teleostei.



Дональд Дейвсн і Джорджо Карневеле опублікували статтю, що описує їхній аналіз двох відомих зразків скам’янілостей цієї риби, на сервері bioRxiv.

Вперше скам’янілість цієї риби була знайдена на півночі Італії в 1700-х роках. Її зовнішній вигляд був настільки незвичайним, що жоден учений не зміг її класифікувати. Хоча було очевидно, що це новий вид, визначити його сімейство ніхто не зміг. Натураліст Джованні Серафіно Вольта, намагаючись внести ясність, відніс рибу до роду Pegasus, куди входять морські метелики.

Останні новини:  Науковці виявили дуже дивний вид динозаврів

Згодом інші фахівці стали сумніватися в правильності цієї класифікації, оскількизовнішній вигляд риби абсолютно не відповідав морським метеликам. Однак навіть після виявлення другого екземпляра ніхто не зміг запропонувати кращу класифікацію, і риба залишалася в роду Pegasus.

У своєму новому дослідженні палеонтологи провели детальне вивчення обох скам’янілостей у надії визначити справжнє місце риби на еволюційному дереві життя. Вчені використовували ультрафіолетове освітлення і стереомікроскоп для ретельнішого аналізу, що дало їм змогу виключити версію про те, що риба належала до сімейства веслоносих, як припускали деякі дослідники.

Останні новини:  Вчені визначили, як традиції епохи неоліту вплинули на показники росту сучасної людини

Команда вчених також відзначила схожість між викопними та личинками риб із групи Teleostei. Багато риб цієї групи мають довгі спинні плавники, схожі на ті, що були у цієї стародавньої риби. Ще однією особливістю була наявність товстого черевця, що вказує на наявність порожнини для внутрішніх органів, що також пов’язує її з Teleostei.




Однак дослідники не знайшли доказів того, що ці скам’янілості належали личинкам. Їхні великі розміри та окостенілий скелет швидше вказували на те, що це були дорослі особини. Проте вчені припустили, що риби могли просто зберігати личинкові риси в дорослому стані.

Останні новини:  Рідкісний гість: зустріч доісторичної акули та людини вперше зафіксували на камеру

Хоча палеонтологам не вдалося встановити точний зв’язок між цими скам’янілостями та іншими видами риб, вони впевнені, що ці стародавні екземпляри заслуговують на новий рід. Вчені планують оголосити нове ім’я роду, коли їхня робота буде офіційно опублікована.