Стало відомо, коли відновиться популяція дельфінів у Чорному морі

15.09.2024   09:30    646

Починаючи з лютого 2022 року, почастішали випадки виявлення мертвих китоподібних на береговій лінії Чорного моря. Причиною такої біди стала військова агресія рф, що змінила природній баланс. Про це, посилаючись на Державну екологічну інспекцію Південно-Західного регіону, повідомляє “Бессарабія INFORM”.

За останніми науковими оцінками всього в Чорному морі, до початку повномасштабного вторгнення, мешкало близько 250 тисяч дельфінів. І по даним науковців, після початку війни загинула кожна п’ята тварина у всіх причорноморських країнах. Такі масштаби загибелі дійсно лякають.

Останні новини:  У Норвегії знайшли скарб IX століття, який належав вікінгам

Скільки ж китоподібних дійсно загинуло – ніхто не знає, бо пораховані цифри – це ті дельфіни, що потрапили безпосередньо до рук дослідників, або їхня загибель підтверджена фото- та відеодоказами.

Причинами таких катастрофічних втрат вважаються хімічне та акустичне забруднення моря.

Перша категорія забруднень води під час війни пов’язана з нафтопродуктами — паливо та олії із суден та літаків, токсична вибухівка та важкі метали з боєприпасів опинилися у води.

Друга категорія забруднень – акустична. Організм дельфінів діє за принципом живого сонара: прийняті сигнали, що передаються, допомагають їм орієнтуватися в просторі.

Останні новини:  У Японії знайшли найстарішу таблицю множення: була виготовлена 1300 років тому

Підводні човни видають сигнали на таких частотах, які можуть бути сприйняті дельфінами. Але сигнали від підводного човна голосніше сигналів дельфінів, тому можуть спричинити акустичну травму дельфіну.

Не маючи нагоди орієнтуватися, дельфіни не можуть харчуватися і починають голодувати, можуть розгубитися і панікувати, випадково запливаючи на берег чи підриваючись на морських мінах.

Останні новини:  Команда непрофесійних астронавтів успішно повернулася на Землю

Щоб зрозуміти, що відбувається насправді, науковці проводять розтин мертвих тварин, беруть зразки матеріалів та роблять аналізи. Цим займаються переважно у Туреччині, там працюють і українські дослідники.

Загалом, знадобиться від 30 до 40 років після війни, щоб відновити популяцію дельфінів.