Ізраїльський “пейджер-джихад” проти Хезболли матиме наслідки для всього світу, – Politico

Сьогодні,   15:38    240


“Пейджингова” операція ізраїльської розвідки в Лівані може спровокувати нестабільність на глобальному ринку електронних виробів, де технологічні компанії залежать від довгого ланцюжка міжнародної кооперації. Про це пише Politico.

За словами експертів з безпеки та ринкових аналітиків, ізраїльська операція слугує моделлю того, як можна використовувати у військових цілях складні та часто непрозорі ланцюжки поставок повсякденних товарів, які проходять через низку країн, перш ніж потрапити в магазини.

На думку експертів, події в Лівані можуть підштовхнути уряди до ще більших обмежень на транскордонні поставки чутливих технологій, а технологічні компанії – до перенесення виробництва додому або в дружні треті країни. І “майже напевно” останні події змусять виробників і транспортні компанії переглянути заходи безпеки та прозорість своїх ланцюжків поставок.

Зараз залишаються питання про те, як заміновані засоби зв’язку змогли пройти через міжнародні кордони та досягти своїх одержувачів у Лівані та Сирії без виявлення. Це свідчить про кричущу вразливість у поточній системі виробництва і транспортування технологічних товарів, пише Politico.

Останні новини:  Пісторіус розповів, чому поразка України буде “дуже дорогою” для Європи

За словами Деніела Барденштайна, головного технічного директора і співзасновника компанії Manifest із безпеки ланцюга поставок програмного забезпечення, “пейджингова” атака показує, що покупці, чи то державні чи приватні організації, повинні мати більш чітке розуміння того, що саме вони купують і в кого.

Наразі ця операція ізраїльських спецслужб вже викликала широку недовіру та параною по відношенню до електронних пристроїв у всьому Лівані. Це є сигналом, що атака може мати ширший вплив, ніж передбачалося організаторами.

Останні новини:  РФ готує диверсійні атаки на порти і судноплавні компанії ЄС, -  Bloomberg

Наприклад, це має змусити уряд США замислитися над безпечністю обладнання та програмного забезпечення, поставленого потенційними супротивниками, такими як Китай.

“Пейджингова” атака проти Хезболли: останні новини

Як писав , Ізраїль готував “пейджер-джихад” проти Хезболли щонайменше 15 років. Для цього ізраїльтянам довелося створити низку реальних та підставних компаній, які напрацьовували собі репутацію.




Пейджери для “Хезболли”, які здетонували в Лівані, виготовила підставна угорська компанія, створена ізраїльською розвідкою. Вибухи пристроїв спричинили паніку на вулицях, у магазинах та будинках. За свідченнями очевидців, вибухи були настільки потужними, що дорослих чоловіків відкидало з мотоциклів до стін. Люди падали на землю, страждаючи від опіків і ран, а з їхніх кишень диміли пейджери.

Останні новини:  Британія спрогнозувала «суворішу» війну РФ проти України


uapress.kyiv.ua