Чому врожай картоплі не зберігається

Сьогодні,   10:22    290

Погодьтеся, прикро працювати з весни до осені, отримати хороший урожай картоплі і не зберегти її взимку. Адже здорові на вигляд коренеплоди починають загнивати.

Городники розповіли про 3 причини, чому врожай картоплі не зберігається

Розповідаємо про три найпоширеніші причини, чому врожай картоплі не зберігається.

Інфекційні хвороби

Сухі плями, вм’ятини або бородавки на картоплі означають, що вона заражена однією з кількох характерних для культури інфекцій. Найчастіше картопля страждає від такої недуги, як парша. Вона буває різних видів (звичайна, порошиста, срібляста, чорна), проте симптоматика схожа: на бульбах з’являються виразки округлої форми коричневого, сірого або чорного кольору, які з часом збільшуються і зливаються в масиви. Від інших інфекційних хвороб паршу можна відрізнити за відсутністю ділянок, що мокнуть, і неприємного запаху.

Зверніть увагу: захворілу на паршу картоплю можна вживати в їжу, обрізавши пошкоджені частини, але для посадки наступного року такі бульби непридатні, адже “очі” у них відмирають.

Останні новини:  Як визначитися з грядкою для посадки озимого часнику

Ще один частий “гість” на картопляному полі – фітофтороз. Проявляється він сірими чи бурими плямами на бульбах, начебто втиснутими в м’якоть. При розрізанні картоплини під плямами можна побачити коричневі патьоки. Згодом уражені бульби згнивають, одночасно заражаючи всі найближче розташовані, тому при виявленні хворих екземплярів слід негайно знищити, а ті, що зберігалися поруч, – відправити на переробку якнайшвидше.

Останні новини:  Що робити з кривими, тріснутими та перезрілими помідорами

Неправильна підготовка до зберігання

Часто при збиранні та переробці врожаю дачники не враховують характеристики сорту. Не всяка картопля придатна для тривалого зберігання: наприклад, бульби ранніх сортів просто не призначені для цього, адже вони починають проростати і втрачати смакові якості вже в листопаді. Тому ранню картоплю традиційно пускають у переробку відразу, а на зберігання закладають урожай середньостиглих та пізніх сортів.

Стало відомо, через які 3 найпоширеніші причини врожай картоплі не зберігається: поради від агрономів

Має значення і попередня підготовка перед закладкою у льох. Картоплю обов’язково потрібно перебрати, відбракувавши всі зіпсовані та “підозрілі” бульби. Якщо викопування проводилося в сиру погоду, то врожай рекомендується промити від налиплого ґрунту. Але незалежно від того, промивалася картопля чи ні, її потрібно добре просушити в темному вентильованому приміщенні, і тільки після цього можна закладати в сховище.

Останні новини:  5 порад від садівників, як підготувати іриси до зими

Порушення умов зберігання

При недотриманні оптимальних умов зберігання картопля також може псуватися: занадто висока температура призводить до в’янення та проростання, утримання на світлі провокує вироблення соланіну – отруйної речовини, що робить бульби непридатними для харчування. Перепади температур (наприклад, при зберіганні на балконі) також згубно впливають на збереження врожаю.




Щоб картопля залишалася свіжою якомога довше, зберігати її потрібно в темному приміщенні, що добре провітрюється, при температурі 3-6°C і вологості 80-90%.


noviydoctor.com