Вчені виявили колючого предка сучасних молюсків віком 500 млн років

06.08.2024   13:30    51

Палеонтологи знайшли скам’янілість предка сучасних молюсків, який замість раковини мав подобу зовнішнього скелета з конічних мінералізованих шипів, пише Успіх in UA.

Через це знайденого у Китаї молюска назвали Shishania aculeata, тобто шишанія колюча. Він жив у Кембрійському періоді близько 500 мільйонів років тому і, як вважають науковці, дав початок як молюскам з раковиною, так і більш рідкісним молюскам з зовнішнім скелетом, таким як хітони, повідомляє nauka.ua.

Останні новини:  Вчені назвали причину руйнівних повеней у Європі та світі

Вчені виявили колючого предка сучасних молюсків віком 500 млн років

За будовою Shishania aculeata нагадував плоского слимака, мав м’язисту ногу, за допомогою якої пересувався, та мантію, з якої росли шипи на його спині. Аналіз решток показав, що шипи утворилися не внаслідок мінералізації тіла молюска, а завдяки виділенню назовні хітину — природного полімеру, з якого складаються зовнішні скелети членистоногих. Оскільки такі шипи, склерити, притаманні також кільчастим червам, палеонтологи помістили S. aculeata на еволюційному дереві між ними та молюсками, але ближче до сучасних молюсків, ніж іншого давнього молюска — Wiwaxia.

Останні новини:  Мікропластик вперше знайшли у тілі людини – The Times