Українські науковці показали скіфську прикрасу із зображенням звичаю побратимства

01.08.2024   22:30    43

Представники Національного музею історії України показали золоті пластинки-аплікації зі скіфського Бердянського кургану, пише Успіх in UA.

Про це йдеться на сторінці “Скарбниця Національного музею історії України” у Facebook.

Останній було дослідженого експедицією Інституту археології АН України під керівництвом Миколи Чередниченка поблизу с. Нововасилівка Запорізької області у 1977-1978 роках.

На прикрасі зображені друзі.

“Ще від далеких скіфських часів пішов звичай побратимства. Друзі приносили клятву вірності богам, а щоб закріпити її, додавали в чашу з вином краплини своєї крові, занурювали в напій мечі, стріли, списи та пили його обійнявшись”, – говорять фахівці.

Одну з історій про дружбу зі слів скіфа Токсаріса розповів письменник ІІ століття нашої ери Лукіан Самосатський.

Останні новини:  У Болгарії археологи знайшли загадкові кам’яні конструкції та римську колісницю, поховану з конем

Скіф Арсаком потрапив до палацу басилевса Боспору Левканора. Там степовик побачив доньку правителя Мазаю, безтямно закохався і захотів побратися з нею. На той час в палаці зібралося чимало багатіїв та правителів сусідніх народів, які також планували одружитися на Мазаї. Було влаштовано бенкет, на якому кожен претендент мав похвалитися мірою свого багатства. Коли черга дійшла до Арсакома, то скіф сказав, що не має ані золота, ані великих стад, а головне його багатство – то його вірні побратими Манкент і Лохант. Левканор і женихи-багатії підняли на сміх Арсакома. А красуня Мазая дісталася Адірмаху, володарю народу махлійців.

Останні новини:  Дослідження показало, що блискавки частіше б’ють у забруднене небо

Арсаком повернувся у степ і розповів про те, що сталося своїм друзям. Зачепила скіфів зневага боспорського басилевса і вирішили вони провчити пихатих багатіїв. Хитрістю Лохант потрапив до палацу Левканора та вбив його, а Манкент наздогнав Адірмаха, який все ще був у дорозі додому, та викрав Мазаю.




Ці вчинки спричинили війну. Під час вирішальної битви махлійці і боспоряни спочатку потіснили скіфів. Їм вдалося розколоти стрій степовиків і взяти в оточення Манкента і Лоханта разом з іншими воїнами. Коли це побачив Арсаком, то спрямував свого коня до друзів. Воїну вдалося пробитися через щільні ряди ворогів та вбити Адірмаха, що керував військом супротивників.

“Скіфи перемогли і в черговий раз довели, що дружба вартує більше за будь яке багатство, що вона в рази потужніше будь-якої сили”, – додали представники музею.