Учені назвали наслідки найпотужнішої геомагнітної бурі: що чекає на Землю

30.08.2024   20:30    13

Три місяці тому Землю накрила найсильніша за останні 20 років геомагнітна буря, яка спричинила унікальні зміни в атмосфері. У її результаті в атмосфері Землі з’явилася гігантська спіральна структура, а іоносфера на середніх широтах була повністю зруйнована.

Геомагнітна буря рівня G5, зафіксована 10 і 11 травня, сталася через корональні викиди маси із Сонця, що супроводжувалися потужними спалахами. Ці плазмові потоки зіткнулися з магнітним полем Землі, спричинивши сильну бурю. Дані супутника НАСА GOLD показали, що вона значно змінила атмосферу нашої планети.

Останні новини:  Вчені виявили серію дивовижних знахідок під картиною Леонардо да Вінчі

Дослідники вивчили, як підвищення температури і тиску вплинуло на термосферу. Вони з’ясували, що заряджені частинки, нагріваючи атмосферу біля полюсів, змістили повітря до екватора. Різниця в температурі між полюсами й екватором досягла 127 градусів Цельсія, що призвело до утворення раніше невідомої спіральної структури у верхніх шарах атмосфери.

Останні новини:  Учені провели експеримент з відхилення орбіти двох астероїдів рентгенівським випромінюванням

Крім того, вчені виявили, що екваторіальна іонізаційна аномалія змістилася на південь і злилася з південним полярним сяйвом поблизу Південної Америки, що призвело до повного зникнення іоносфери на середніх широтах – це зафіксували вперше.

Науковці продовжують вивчати ці незвичні явища і припускають, що вони можуть повторитися через пік сонячної активності, який може спричинити нові потужні геомагнітні бурі та призвести до появи нових аномалій в атмосфері.

Останні новини:  Біблійне дерево виростили з насінини віком 1000 років