У Шотландії знайшли 3000-річний скарб бронзової доби

03.08.2024   10:30    44

Нещодавні лабораторні дослідження знахідки Розмаркі, розкопаної під час житлової забудови Блек-Айла в Грінсайді у Шотландії, показали рідкісні залишки рослин поруч з дев’ятьма бронзовими браслетами та намистом, похованим приблизно за 1000 років до нашої ери, пише Успіх in UA.

Ця чудова знахідка дає безцінне уявлення про життя, вірування та звичаї бронзової доби.

Скарб заслуговує на особливу увагу, тому що він був знайдений посеред села бронзового віку, яке включало принаймні шість круглих будинків і гробницю, повідомляє arkeonews.net.

Останні новини:  Археологи виявили у Туреччині унікальний візантійський талісман

У Шотландії знайшли 3000-річний скарб бронзової доби

Загалом аналіз GUARD Archaeology доповнив ту інформацію, яку почерпнули з дослідження іншого скарбу бронзового віку, який розкопали в Карнусті на східному узбережжі Шотландії.

Всі знайдені артефакти були переплетені волокнистими нитками, які пережили 3000 років, демонструючи складну майстерність того часу.

Відповідно до звіту GUARD Archaeology, збереження цих органічних матеріалів має велике значення, оскільки вони пропонують унікальний погляд на методи, які використовуються для з’єднання цих артефактів.

«Відновлення артефактів було успішно проведено в контрольованих умовах, необхідних для збереження цих надзвичайно важливих об’єктів, особливо дуже тонких органічних шнурів, які з’єднують деякі об’єкти разом. Там, де браслети трималися разом з органічним матеріалом, їх було знайдено як групу для подальшого детального вивчення. Хоча є й інші приклади скарбів, у яких припускається, що предмети були пов’язані разом через їх розташування. Рослинність у скарбничці Розмаркі збереглася приблизно 3000 років, доводячи, що ці артефакти трималися разом», — сказала Рейчел Баклі, яка керувала розкопками.




Антимікробні властивості міді, ймовірно, сприяли збереженню цих матеріалів, оскільки продукти корозії прилипали до органічних речовин, захищаючи їх від гниття.

Останні новини:  Найбільшу на планеті пустелю заливають зливи: до чого це може призвести

Щоб визначити, чому скарб був похований тут, GUARD Archaeology детальніше дослідить численні факти протягом найближчих місяців. Оскільки неглибока яма була засипана один раз і містить лише скарб, археологи припускають, що поховання було навмисним і, можливо, планувалося як тимчасове сховище. Свідоцтва з сусіднього поселення можуть допомогти визначити, чи скарб і поселення були покинуті одночасно.

Останні новини:  Американські чиновники вирішили оштрафувати SpaceX за поспішні пуски ракет