Німеччина планує поставити в Україну нову норвезьку систему протиповітряної оборони NOMADS

02.08.2024   16:41    55

NOMADS — це модульна система, яка адаптується до різних транспортних засобів у поєднанні з пакетом керування (C2). Норвегія використовує його на ACSV G5 німецької компанії FFG, але теоретично його може прийняти будь-який автомобіль, який відповідає вимогам щодо розмірів і корисного навантаження. Модуль містить два пускові контейнери, кожен з яких здатний утримувати дві ракети, і радар 3D AESA від Weibel Scientific у Данії. На надбудові встановлено дистанційно керовану вогневу станцію з денними/нічними і тепловізійними камерами, а також лазерним далекоміром.

Спочатку розроблені для стрільби ракетами IRIS-T від Diehl Defence, NOMADS тепер використовуватимуть ракети Raytheon AIM-9X-II Sidewinder через майже ексклюзивне виробництво IRIS-T для України. Оскільки Raytheon збільшив виробничу потужність AIM-9X-II, ці ракети виглядають як більш життєздатне рішення для майбутніх клієнтів NOMADS. Однак повна інтеграція цих ракет у систему не буде завершена до 2026-2028 років, повідомляє Норвезьке оборонне матеріально-технічне агентство.

Останні новини:  “Родинні цінності”: у Грузії скопіювали в РФ ще один антидемократичний закон

NOMADS повністю інтегрована з NASAMS та іншими системами НАТО через Link 16. Його автономні можливості та мережеві можливості дозволяють кільком транспортним засобам працювати разом, утворюючи таким чином ширшу мережу ППО. Радар XENTA-M, який він використовує, забезпечує охоплення 360 градусів і може виявляти літаки, крилаті ракети та безпілотні літальні системи (БПЛА).

Останні новини:  НАТО готує Естонію до можливого конфлікту з РФ

Німеччина розглядає можливість надання Україні цієї системи для посилення протиповітряної оборони, зокрема для захисту передових частин. Однак обмежені боєприпаси NOMADS із лише чотирма ракетами можуть стати проблемою, особливо в умовах обстрілів високої інтенсивності.

Потенціал цієї системи є значним завдяки її модульності та здатності інтегруватися з місцевими платформами. Якщо проблему боєприпасів можна вирішити, NOMADS може залучити набагато більше клієнтів у НАТО та за її межами. Для української армії наявність різноманітного арсеналу протиповітряної оборони має вирішальне значення з огляду на триваючу інтенсивність російських ударів.

Останні новини:  Парламент Швейцарії збільшив фінансування армії більш як на €4 мільярди

Хоча Україна вже оснащена передовими системами, такими як Patriot і SAMP/T , додавання системи NOMADS було б особливо актуальним. Дійсно, NOMADS пропонує мобільне та адаптоване рішення, здатне зміцнити близькі лінії оборони та ефективно захистити передові частини.




Здатність NOMADS інтегруватися з іншими існуючими системами захисту через мережу Link 16 робить його стратегічним активом для протидії численним повітряним загрозам, включаючи безпілотники та крилаті ракети. Таким чином, Україна могла б підвищити свою стійкість і здатність швидко реагувати на повітряні атаки, диверсифікувавши засоби захисту своєї території та збройних сил.


wheel-news.com