Науковці відтворили парфуми Юлія Цезаря

05.08.2024   10:30    52

Парфуми Юлія Цезаря “Telinum” були відтворені Асоціацією ароматної культури та туризму, пише Успіх in UA.

Згідно з дослідженнями, римляни любили парфуми з простими формулами. У Стародавньому Римі, крім родію з трояндою, нарцисом, крокусом, шафраном, метопіум з гірким мигдалем був одним з найулюбленіших парфумерних сумішей.

Однак запах імператора, безсумнівно, був би більш особливим. Зокрема, високопоставлені особи, генерали, священики та багатії імпортували різні парфуми з усього світу, щоб пахнути не так, як усі інші, або замовляли провідних парфумерів того часу, щоб вони виготовили спеціальні парфуми для них, повідомляє arkeonews.net.

Останні новини:  Україна має бути готовою до сильних землетрусів, — сейсмолог

Це спеціальне дослідження проводилося під керівництвом доцента Сенкера Атіли з археологічного факультету Університету Сівас Кумхурієт, за підтримки міланських парфумерів і відомого дизайнера парфумів Біхтер Тюркан Ергюль.

Парфум, результат тривалої роботи, містить старовинні аромати від троянди до цитрусових і від уду до амбри. У жовтні парфуми надійдуть у продаж одночасно в Туреччині, Франції та Італії.

Асоціація ароматної культури та туризму зробила заяву щодо нових парфумів, зазначивши, що Цезар (100 – 44 рр. до н. е.), який відвідав всю Європу, Анатолію, Грецію, острови Егейського моря та Єгипет під час перебування на посаді генерала, знав, що парфуми та косметика були надзвичайно популярний у всьому середземноморському світі в давні часи та мали величезний комерційний потенціал.

«Цезар був дуже відомим полководцем і диктатором, і він завжди привертав увагу публіки своїм способом життя та одягом. Парфуми, які він використовував, також викликали великий інтерес у публіки. Те, як пахне Цезар, що було в його парфумах, де він брав парфуми або хто робив їх для нього, завжди було предметом великої цікавості. Згідно з відомостями, наданими як стародавніми письменниками, так і творами його близьких друзів, багато в чому визначено зміст його парфумів. Цей парфум, підписаний парфумерним дизайнером Ергюлем, складається з ароматів, визначених у світлі археологічних та історичних фактів», – говорять фахівці.




Окрім м’яти, троянди, лимона, бергамоту, лаванди, жасмину, водяної лілії, фіалки, уду, кедра, пачулі та амбри, асоціація зазначила, що парфум містить квіти ірису та кам’яну троянду, які були дуже затребуваними та рідкісними в давнину.

Останні новини:  Українські науковці показали скіфські прикраси із зображенням битви Геракла з левом