Догляд за шкіряним диваном

20.08.2024   21:40    199

Протягом століть шкіряні меблі залишаються затребуваними і звично прикрашають інтер’єри розкішних віталень та кабінетів. Шкіряні дивани, як і раніше, виглядають стильно і респектабельно. При цьому вони можуть служити протягом довгих років і навіть доживати до статусу антикварних меблів. Але за однієї важливої умови – гарного догляду та дбайливого ставлення.

Як і чим чистити шкіряний диван

Догляд за шкіряним диваном не потребує особливих зусиль, якщо робити це регулярно та правильно.

Щотижня необхідно пил, що скупчився, збирати пилососом або протирати диван спочатку м’якою вологою серветкою, а потім сухий. Ця процедура очищає пори шкіри і дає збагачуватися киснем, що збільшує термін існування дивана.

Щомісяця диван рекомендується очищати за допомогою спеціальних засобів. Вибір гарного засобу для догляду за шкіряними меблями – важливе завдання. Для дорогої речі не варто використовувати бюджетний неперевірений засіб. Краще придбати продукцію відомих виробників з гарантованою якістю та відповідністю всіх заявлених виробником розв’язуваних засобом завдань (наприклад, Boston, Salamander, Softcare).

Довідка! В екстрених ситуаціях можна скористатися хорошими засобами для догляду за шкіряним взуттям.

Один раз на півроку шкіру треба підживлювати жировмісними засобами, здатними відновити її еластичність. Для цього можна використовувати спеціальні засоби або олії (лляну або кокосову).

Масло наноситься м’якою ганчірочкою, потім витирається насухо фланелевою, бавовняною або мікрофібровою серветкою.

Останні новини:  Гладкі п’ята без зусиль: прості лайфхаки домашнього педикюру

Для відновлення блиску можна використовувати засоби із вмістом воску. Натирати шкіру потрібно обережно, щоб не пошкодити покриття.

Увага! Вибираючи засіб для догляду за шкіряним диваном, переконайтеся, що він підходить для натуральної шкіри.

Замаскувати подряпини та невеликі порізи можна за допомогою спеціальної рідкої шкіри. Складність полягає у правильності підбору відтінку, що відповідає тону дивану.

Народні методи

Поряд із спеціальними засобами можна спробувати народні методи, які допомагали доглядати шкіряні вироби задовго до появи сучасних засобів.




Найскладнішими завданнями для догляду за шкірою вважаються плями. Їх можна вивести простими засобами, які є у кожному будинку.

Увага! Плями видаляти необхідно відразу ж, інакше вивести їх самостійно дуже складно, доведеться звертатися до фахівців хімчистки.

Плями від вина, соку, кави, чаю можна видалити за допомогою розчину спирту. Кавові та чайні витирають спочатку мильним розчином, потім вологою ганчіркою і протирають насухо. Пляма від кави також можна вивести за допомогою нашатирного спирту.

Жирну пляму, протерши сухою серветкою, можна посипати кукурудзяним крохмалем або дитячою присипкою. Після закінчення 2-3 годин залишки жиру вберуться в порошок.

Останні новини:  Три варіанти еталонної стрижки для жінок за 40: цю зачіску люблять модниці всього світу

Сліди від кулькової ручки, фломастеру, губної помади прибирають ватним тампоном, змоченим спиртом або розведеним з водою лимонним соком. Можна використовувати скотч, який наклеюють на пошкоджену ділянку. Після зняття скотчу залишки клею протирають мильним розчином.

Увага! Не варто користуватися ацетоном для видалення плям. Він може пошкодити фарбування шкіри та зруйнувати захисний шар.

Щоб видалити жуйку, потрібно навколо неї викласти загорнуті в поліетилен крижинки. Жуйка повинна легко знятися, якщо цього не сталося, то доведеться скористатися тупим ножем або якимось іншим предметом, який допоможе зняти її.

Якщо шкіра стала тьмяною, відновити її блиск можна за допомогою гліцерину. Наносять його губкою, а потім натирають до блиску м’якою тканиною. Блиск тримається протягом 1-2 тижнів.

Щоб відновити блиск і м’якість шкіри, здавна користувалися натуральним коров’ячим молоком. Для цього його необхідно підігріти, змочити м’яку ганчірочку та натерти диван.

Якщо на шкірі з’явилася потертість, можна прибрати її за допомогою оливкової олії. Потерте місце витирають маслом, зверху кладуть ганчірочку, змочену у воді, на неї тепла праска. Під дією тепла олія вбирається у шкіру, роблячи її м’якою.

Важливо! Праска повинна бути саме теплою, а не гарячою, щоб не пошкодити шкіру.

На завершення необхідно нанести підібраний за кольором крем для взуття. Спробувати видалити потертість можна також за допомогою очищеної апельсинової шкірки, в якій міститься достатня кількість ефірних олій.

Останні новини:  11 простих способів позбутися неприємного запаху з туалету

Основні правила експлуатації шкіряних диванів

Існує кілька основних правил щодо умов експлуатації шкіряних диванів:

По можливості дбайливе ставлення до шкіряних меблів. Якщо можна, наприклад, перенести каву в інше місце, краще скористатися цим запобіжним заходом.

Шкіра не любить ультрафіолет та штучне тепло, які призводять до пересихання та виникнення тріщин. Тому шкіряні меблі необхідно поставити подалі від вікна та джерел тепла (батарей опалення, камінів, печей). Мінімальна відстань, що рекомендується, — не менше 1 м, але краще 2-3 м.
У кімнаті зі шкіряними меблями рекомендується підтримувати відносну вологість в межах 65 %. При низькій вологості пересихає не тільки повітря, а й шкіра.

Довідка! Забарвлена шкіра не любить пересихань, верхній шар може розтріскуватися і обсипатися.

Дуже часто у фільмах, знятих за класичними творами, можна побачити шкіряні меблі в білих чохлах, які одягають за тривалої відсутності власників будинку. Це невипадковий режисерський прийом. Шкіру дійсно не можна вкривати кольоровими чохлами, які можуть виявитися линяючими, що спричинить псування шкіри та появи плям, вивести які буде неможливо.