ДНК Загубленого європейського принца розкрила змову 200-річної давності

25.08.2024   23:30    2655

У 1828 році «напівдикий» 16-річний хлопець захопив континент штурмом, коли з’явився нізвідки в німецькому місті Нюрнберг. Розпатланий підліток мав при собі два листи, у яких стверджувалося, що він виріс у темній і холодній темниці, у полоні «таємничої людини».

Протягом 200 років історія про те, чи був цей хлопець справді принцом, залишалась загадкою. Але сьогоднішні технології дозволили це з’ясувати, пише Science Alert.

Завдяки сучасним методам секвенування експертам вдалося довести, що збігів з ДНК його передбачуваних королівських сестер та їхніх нащадків не було.

Згідно з історичними даними, єдиний син великого герцога, який вижив, помер немовлям у 1812 році. Проте з раптовою появою Каспара Хаузера (саме так назвав себе хлопець, коли прибув на континент) дехто почав стверджували, що він був сином нещодавно померлого великого герцога Карла, який був князем у Бадені, території на півдні Німеччини, до розпаду Священної Римської імперії в 1806 році. І, можливо, був викрадений немовлям та обміняний з вмираючою дитиною, «щоб привести на трон побічну лінію».

ДНК "Загубленого європейського принца" розкрила змову 200-річної давності

Через п’ять років після загадкової появи хлопця вбили, що додало ще більше інтриги його справі та надихнуло сотні статей, книг, фільмів і п’єс протягом десятиліть.

«Вважається, що це одна з найбільших історичних таємниць 19 століття», – каже генетик Турі Кінг, який був одним із дослідників, що приєднався до міжнародної групи вчених, які намагаються раз і назавжди з’ясувати чи був цей хлопець сином герцога Карла.




Попередні спроби зробити це дали суперечливі результати, і деякі вчені заперечували, чи справді плями крові, взяті зі спідньої білизни Хаузера в день, коли його поранили, були справжніми.

Останні новини:  Низький рівень Дунаю відкрив затонулі кораблі Другої світової в Сербії і Угорщині

«Після смерті наша ДНК деградує на все коротші й коротші фрагменти, поки не залишиться нічого для секвенування. Методи аналізу ДНК, доступні в 1990-х і на початку 2000-х, добре працювали з довгими фрагментами ДНК, але не давали узгоджених результатів, коли проводили аналіз ДНК різних предметів хлопця», – пояснює Кінг.

ДНК "Загубленого європейського принца" розкрила змову 200-річної давності

Використовуючи зразки крові та волосся Хаузера, вчені повторно проаналізували мітохондріальну ДНК молодої людини, яка успадковується по материнській лінії, використовуючи сучасні методи секвенування. Таким чином вони з’ясували, що ДНК Каспара Хаузера була однаковою у зразках волосся, а також збігалася з аналізом крові 1990-х років, що вперше підтвердило автентичність зразків.

Останні новини:  Коти-хамелеони народилися у Шотландії: їхня шерсть змінює колір

Однак, порівнявши мтДНК Хаузера з мтДНК його передбачуваних королівських сестер та їхніх нащадків, збігів вчені не знайшли. Це дозволяє прийти до висновку, що гени Хаузера відрізняються від мітохондріальної лінії дому Баден. Тобто нащадком королівської родини він не був. Але й довідатися ким був цей хлопець насправді, вчені змоги не мають:

Останні новини:  Інвазійних котів та собак помітили за полюванням на рідкісних лемурів Мадагаскару

«На жаль, наші дані все ще не можуть сказати нам, ким він був. Його тип мітохондріальної ДНК є західно-азіатським, але ми не можемо звузити його до географічного регіону», – пояснює експерт.