Альтернатива пластику. Інженери розробили полімер, здатний поглинати вуглець

31.08.2024   01:30    4

Дослідники Інженерного коледжу FAMU-FSU розробили новий полімер на основі біомаси, що здатний ефективно вловлювати та вивільняти вуглекислий газ (CO₂) без потреби у високому тиску або екстремальних температурах.

Цей матеріал, основним компонентом якого є лігнін — органічна молекула, що міститься в деревині та інших рослинах, — може поглинати CO₂ як із концентрованих джерел, так і безпосередньо з повітря. Результати дослідження були опубліковані в журналі Advanced Materials.

Останні новини:  Штучний інтелект допоміг виявити сотні нових загадкових геогліфів Наски

«Головна перевага нашого матеріалу — це можливість контролювати захоплення і виділення CO₂ без використання високих температур або тиску», — зазначив Хойонг Чунг, доцент Інженерного коледжу FAMU-FSU і співавтор дослідження. Випробування показали, що структура полімеру залишається стабільною навіть після багаторазового використання, що робить його перспективним для скорочення викидів вуглецю.

Цей полімер демонструє унікальні властивості: один грам матеріалу здатний захоплювати 47 міліграмів CO₂ з концентрованих джерел і 26 міліграмів з навколишнього повітря. Захоплений CO₂ може бути ізольований для постійного зберігання або використаний у виробництві, сільському господарстві та інших галузях.

Останні новини:  Вчені з’ясували, чому Олександр Македонський не завоював Рим

Вчені виявили, що тепло змушує матеріал виділяти CO₂. Провівши аналіз за допомогою ядерного магнітного резонансу, дослідники помітили, що під час нагрівання матеріалу з’являються бульбашки, які сигналізують про вивільнення газу. Контролюючи температуру, що подається на зразок, вчені можуть регулювати кількість CO₂, що виділяється, що відкриває можливості для його повторного використання. Процес виділення газу відбувається за температури близько 60 градусів за Цельсієм, що робить його енергоефективним.

Останні новини:  Ядерний вибух може захистити Землю від астероїдної катастрофи

За словами Чунга, цей матеріал функціонує як губка для CO₂: він поглинає газ, виділяє його під час нагрівання і готовий знову захоплювати вуглекислий газ. Провідним автором дослідження є науковий співробітник Аріджит Гораі.