Росія розглядає можливість відновлення виробництва ядерних балістичних ракет середньої та малої дальності

03.07.2024   12:21    745

Путін підкреслив, що США почали розробку ракет з дальністю понад 500 км, незважаючи на Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). Це нібито спонукає Росію розглянути свою відповідь, відновивши виробництво ракет середньої та малої дальності.

Також Путін згадав нещодавні військові навчання, зокрема між США та Данією. Військово-морські сили США у співпраці з Національною гвардією Данії провели навчальне розгортання ракетної ударної системи Mk.70 PDS на острові Борнхольм. Хоча Міноборони Данії уточнило, що це навчання не пов’язане з підвищенням морської загрози в Балтиці, Путін використав цей приклад, щоб виправдати дії Росії.

Останні новини:  Місія врятувати Україну і НАТО: Європа готує план на випадок повернення Трампа

Путін також заявив, що США розгорнули ці системи на Філіппінах, поставивши Росію в невигідне стратегічне становище. Крім того, ракета 9M729, яка є частиною комплексу «Іскандер» і здатна бути оснащена ядерною боєголовкою, була виділена США як порушення Договору про РСМД, що є суттєвим фактором виходу США з договору.

У відповідь на звинувачення в порушенні Договору про РСМД представники Пентагону і НАТО стверджували, що Росія вже давно володіє ракетами, які перевищують ліміти договору, зокрема 9M729. Росія, у свою чергу, звинуватила США в подібних намірах з їх системами ПРО в Польщі та Румунії, які можуть бути використані в наступальних цілях.

Останні новини:  Ера миру скінчилася, але американський ВПК так і не прокинувся, – The Economist

Ситуація ще більше погіршується глобальним контекстом, де інші держави, такі як Китай, також розробляють балістичні ракети малої та середньої дальності. Наприклад, нещодавно Китай оприлюднив фотографії свого бомбардувальника Xian H-6N, оснащеного протикорабельною аеробалістичною ракетою, імовірно YJ-21, з передбачуваною дальністю польоту 1500 кілометрів і швидкістю 9 Махів.


wheel-news.com