Президент Азербайджану пообіцяв допомогти заморським територіям Франції стати незалежними

21.07.2024   18:00    31

Президент Азербайджану Ільхам Алієв пообіцяв підтримку заморським територіям Франції, зокрема Новій Каледонії та Коморським островам, у прагненні здобути незалежність.

Про це повідомляє  Reuters.

Таку заяву лідер Азербайджану зробив під час виступу на медіа-форумі, за кілька днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі.

“Ми підтримуватимемо вас, доки ви не будете вільні”, – оголосив Алієв, посилаючись на французькі території, які, за його словами, все ще залишаються під впливом колоніалізму.

Останні новини:  Європарламент закликав зняти з України обмеження на удари по території РФ

Президент Азербайджану розповів, що деякі країни “все ще страждають від цього”.

“Коморські острови, Майотта все ще перебувають під колоніальним пануванням. Наш обов’язок – допомогти цим країнам звільнитися від цього огидного залишку минулого”, – наголосив Алієв.

Конгрес у Баку

Варто зауважити, що раніше цього тижня так звана “ініціативна група” організувала у столиці Азербайджану Баку конгрес, в якому взяли участь групи прихильників незалежності з Нової Каледонії та інших заморських територій Франції, включаючи Корсику та острови Карибського басейну та Тихого океану.

Як писали у французьких ЗМІ, на цьому заході учасники різко критикували французьку владу, а азербайджанську делегацію запросили відвідати Нову Каледонію.

Останні новини:  Rheinmetall показала найпередовіший танк країн НАТО

Що передувало

Влада Азербайджану звинувачувала Францію в нібито упередженості на користь Вірменії, зокрема у спробах досягти мирного договору для завершення тридцятилітнього конфлікту у сепаратистському регіоні Нагірний Карабах.

Нагадаємо, у травні Париж звинуватив Баку у втручанні та підбурюванні до заворушень у Новій Каледонії. Разом з тим в Азербайджані заперечували підтримку місцевих сепаратистів.

Останні новини:  Країни Балтії та Польща закликали відмовитися від скрапленого газу з РФ

Раніше повідомлялося, що Франція запровадила надзвичайний стан у цій своїй заморській території в Тихому океані поблизу Австралії та ввела війська на острів-державу на тлі заколотів, які спалахнули останніми днями

Як заявив прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь 16 травня, у Новій Каледонії було введено військових “для забезпечення безпеки” у портах та аеропорту. Також там заборонили соціальну мережу TikTok.





expert.in.ua