Нове дослідження показало, наскільки великими були найбільші динозаври

29.07.2024   16:30    2

Усім відомо, що динозаври були справжніми велетнями, але наскільки великими були найбільші? Нове дослідження використало комп’ютерне моделювання, щоб підрахувати, що тиранозавр Рекс міг бути на 70 відсотків важчим, ніж вказує літопис скам’янілостей, збільшуючи розміри хижака, якого й так вважали велетенським.

 

Деталі

Більшість динозаврів, скелети яких виставляють у музеях, є зліпками, натхненними мізерними скам’янілими останками багатьох особин, змішаними разом у наближення до справжніх. Доки не знайдено повний скелет, важко сказати, наскільки великою могла бути тварина, що змусило вчених задуматися: наскільки великими були найбільші динозаври, і чи ми коли-небудь знайдемо їх?

Останні новини:  Вчені відтворили обличчя стародавнього предка людини

Щоб зануритися в це питання, доктор Джордан Маллон з Канадського музею природи та доктор Девід Хоун з Лондонського університету королеви Мері звернулися до комп’ютерного моделювання. Зосередившись на тиранозаврах, вони врахували розмір популяції, швидкість росту, тривалість життя та прогалини в літописі скам’янілостей, щоб змоделювати дисперсію розміру тіла в дорослому віці.

Аналіз показав, що найбільші екземпляри T. rex, які ми знаємо сьогодні, ймовірно, належать до 99-го процентиля виду, що фактично означає, що вони входять до 1% найбільших T. rex. Проте в межах цього 1 відсотка все ще могло бути багато варіацій, тож якими були ті, які перевершували за розмірами 99,99% інших тиранозаврів.

Зображення: Mark Witton

Згідно з моделлю дослідників, наш поточний рівень виявлення скам’янілостей T. rex означає, що нам доведеться шукати ще 1000 років, перш ніж ми знайдемо такого звіра. Крім того, найбільша особина в історії (одна з 2,5 мільярда тварин) могла бути на 70 відсотків важчою та на 25 відсотків довшою за найбільшого Т. Рекса, виявленого на сьогодні. Таким чином найбільший тиранозавр міг важити 15 тонн замість 8,8 тонни і мати довжину 15 метрів замість 12 метрів.




Дослідження зосередилось на тиранозаврі, враховуючи його популярність і розміри, але воно також ґрунтується на триваючих дебатах про всіх вимерлих тварин і про те, як може бути важко дізнатися, чи знайдені останки належали більшим, чи меншим особинам.

Останні новини:  Три інноваційні способи, як технології допомагають у боротьбі зі зміною клімату

Це важливо, тому що уявіть, що майбутні цивілізації знайдуть останки людей зростом до 150 см, чи навпаки – натраплять на якогось баскетболіста. Це сильно викривить їх уявлення про весь вид Homo Sapiens. Це означає, що поки важко сказати, який з видів динозаврів був найбільшим, адже неможливо об’єктивно судити, спираючись на кілька скам’янілостей.

Останні новини:  Науковці з’ясували, що насправді рятує Велику Китайську стіну від руйнування