“Незрозуміло і неприйнятно”. в Угорщині обурились через припинення Україною транзиту російської нафти

20.07.2024   11:00    38

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав “незрозумілим і неприйнятним” припинення Україною транзиту нафти російського “Лукойлу” до Угорщини та хоче підняти питання на засіданні Ради ЄС. Відповідну заяву опублікував речник угорського уряду Золтан Ковач.

Глава МЗС розкритикував рішення України зупинити транзит нафти “Лукойлу” до Угорщини та назвав його “незрозумілим і неприйнятним”.

Він стверджує, що Угорщина знайшла тимчасові рішення для стабілізації постачань, але вони не підходять для довготривалої перспективи і має бути “швидке рішення”.

Останні новини:  ЦАХАЛ ліквідував командира Хезболли, причетного до терактів 1983 року

Сійярто наголошує, що Угорщина і Словаччина дуже залежать від постачання нафти через нафтопровід “Дружба”, через який від “Лукойлу” щорічно надходило близько 2 млн тонн.

“Це рішення серйозно ставить під загрозу безпеку постачань до Угорщини і Словаччини у довгостроковій перспективі”, –  заявив він.

Глава МЗС закликав Україну відреагувати та заявив про плани підняти це питання на засіданні Ради ЄС із закордонних справ.

Останні новини:  Якщо партія Шольца програє ультра правим на вирішальних виборах, це може призвести до його усунення

“Цікаво, що країна, яка прагне вступу до ЄС, ставить під загрозу постачання енергоресурсів до двох країн-членів, зокрема влітку, коли споживання на піку”, – додав Сійярто.

Україна припинила транзит нафти “Лукойлу” – деталі

Росія постачала нафту до Угорщини через південну гілку нафтопроводу “Дружба”, що проходить через Україну. Торік потоки російської нафти до Угорщини впали на 2% з майже 5 мільйонів тонн у 2022 році.

Угорщина разом з Росією працюють над відновленням потоків нафти після того, як їх зупинили через “передбачувані юридичні проблеми в Україні”. Про це заявив міністр закордонних справ країни Петер Сіярто.

Останні новини:  Сікорський виправдався за свою неоднозначну заяву про передавання Криму


uapress.kyiv.ua