Цифровий фінгерпринтинг — ваш друг чи ворог в інтернеті?

55

Сучасний інтернет влаштований так, що кожен користувач при будь-якій взаємодії залишає на сайтах сліди  свого перебування. Це явище має назву «цифровий фінгерпринтинг». Сайти та сервіси використовують його для відстеження відвідувачів.

Як це працює?

Кожному користувачу присвоюється унікальний ідентифікатор (відбиток, або «фінгерпринтинг). Він має вигляд набору символів (наприклад, gh5d56djddflr123ff586dhj) і містить багато інформації про налаштування та можливості браузера користувача, що застосовується для його ідентифікації.

Крім того, відбиток браузера дає змогу сайтам відстежувати поведінкові патерни, щоб надалі розпізнавати користувачів ще точніше.

Які дані збирає цифровий фінгерпринтинг?

Згідно з дослідженням EFF, цифровий відбиток браузера включає:

  • IP-адресу пристрою;

  • User-agent (тип браузера, версію ОС, тип пристрою, мовні налаштування тощо);

  • часовий пояс;

  • роздільну здатність екрана та глибину кольору;




  • налаштування cookies;

  • системні шрифти;

  • плагіни та розширення до браузера (наприклад, блокувальники реклами чи менеджери паролів);

  • історію відвідувань.

І це ще далеко не повний перелік даних. Є і хороша новина: до тотального стеження ситуація не дійшла. Фінгерпринтинг не може знати ваш вік, стать, домашню адресу, номер телефону тощо. Але проте він може відстежувати вебсайти, які ви відвідуєте, та усі ваші дії на них.

Як захистити себе?

Не існує чарівної пігулки чи єдиного методу блокування збирання всіх вищевказаних даних. Блокувальник реклами та VPN ускладнять ідентифікацію, проте не допоможуть повністю уникнути її. А блокування cookies можуть водночас завадити роботі багатьох сайтів.

Набагато ефективніше застосовувати системний підхід до захисту. У цьому допоможуть антидетект-сервіси, зокрема Octo Browser. Такий софт можна завантажити як звичайний браузер і почати працювати з ним буквально у кілька кліків.

Цей браузер дає змогу користувачеві налаштовувати понад 50 параметрів цифрового відбитку, а отже, самостійно керувати приватністю в Мережі. Крім того, Octo Browser дає можливість згенерувати скільки завгодно фінгерпринтів для «маскування» без таких цифрових неприємностей, як глюки під час завантаження сайтів або блокування під час перевірки на підміни. Він надає користувачеві варіанти цифрових відбитків із комбінаціями параметрів систем, які вже існують, для максимальної достовірності. Причому таких профілів може бути скільки завгодно. Їхня кількість обмежується лише потужністю вашого пристрою і тарифним планом підписки.