Байден представив план реформування Верховного суду США

30.07.2024   13:08    36

Байден представив план реформування Верховного суду США

Фото: politobzor.net

Президент США Джо Байден

Верховний суд останніми роками скасував давно встановлені судові прецеденти щодо захисту основних прав.

Президент США Джо Байден 29 липня презентував план із реформування Верховного суду. Про це повідомляється у пресрелізі Білого дому.

Зазначається, що останніми роками Верховний суд скасував давно встановлені судові прецеденти щодо захисту основних прав.

«Суд скасував захист громадянських прав, позбавив жінок права вибору (щодо абортів – ред.), а тепер надав президентам широкий імунітет від судового переслідування за злочини, які вони вчиняють, перебуваючи на посаді. У той же час нещодавні етичні скандали, пов’язані з деякими суддями, викликали у громадськості сумніви щодо справедливості та незалежності, які є необхідними для того, щоб суд сумлінно виконував свою місію щодо забезпечення справедливості для всіх американців. Президент Байден вважає, що ніхто — ані президент, ані Верховний суд — не стоїть над законом. З огляду на цю кризу довіри до демократичних інституцій Америки, президент Байден закликає до трьох сміливих реформ для відновлення довіри та підзвітності», — йдеться у повідомленні.

Останні новини:  Латвія заборонила використовувати в банкоматах російську мову

Байден закликає Конгрес схвалити поправку до Конституції США, яка чітко визначає, що жоден президент не стоїть вище закону та не має імунітету від судового переслідування за злочини, скоєні під час його перебування на посаді.

Поправка «Ніхто не вище закону» передбачає, що Конституція не надає жодного імунітету від висунення федерального кримінального звинувачення, участі в судовому процесі, засудження чи оголошення вироку на підставі попереднього перебування на посаді президента.

Останні новини:  ЄС запровадить нові санкції проти сірих торгівців російською нафтою


korrespondent.net