З’явився проєкт оборонного бюджету США на 2025 рік: допомоги Україні в ньому немає, – ЗМІ

07.06.2024   15:21    36

У Сполучених Штатах Америки вже готуються до прийняття бюджету на 2025 рік. Днями було опубліковано перший проєкт бюджету Пентагону у розмірі 833 млрд доларів.

Про це пише Defense News. Але головний момент полягає в тому, що у проєкті прописано скасування допомоги України, а також пряма заборона на постачання озброєння Ізраїлю.

Українське видання Defense Express наголошує, що тут не йдеться про окремі витрати федерального бюджету США на допомогу Україні у межах схвалених нещодавно 61 млрд доларів. Мова про 300 млн доларів за програмою USAI, яка прописується в бюджеті США.

Останні новини:  Трамп заявив, що якщо він програє, то винні в цьому будуть американські євреї

“Тобто це не скасовує 13,8 млрд доларів за окремим фінансуванням на закупівлю озброєння для України у виробників. Також не скасовуються 23,2 млрд доларів, які виділені у цьому фінансовому році Пентагону на поповнення товарів оборонного призначення та послуг наданих Україні, тобто можливість передачі зброї за програмою президентського вилучення – PDA”, – пояснює видання.

Крім того, це не стосується 1,6 млрд доларів за Foreign Military Financing, за якою Україна може закупити озброєння у США на цю суму безоплатно. Тому наразі говорити про пряму загрозу припинення постачання допомоги США до України неможливо, наголошують експерти.

Останні новини:  SpaceX запустить за два роки п'ять безпілотних кораблів Starship на Марс - Маск

“Але це дуже неприємний дзвіночок, бо висування такого законопроєкту є результатом діяльності американської республіканської партії, точніше – її трампівського крила. І це безумовно є частиною передвиборчої боротьби за пост президента США, бо голосування має відбутись 5 листопада 2024 року. Саме тому, проєкт нового оборонного бюджету, який просувають республіканці, містить, зокрема, суттєве збільшення заробітної платні молодшим військовослужбовцям на 15% та всім загалом на 4,5%”, – пояснюється в матеріалі.

Також є сумніви щодо того, що бюджет буде проголосовано до завершення президентський виборів у листопаді 2024 року. Але ця ситуація доволі яскраво демонструє, що “політичні розбірки у Вашингтоні є дуже непередбачуваним фактором.”

Останні новини:  Трамп відповів, чи балотуватиметься знову, якщо програє цього року

Допомога Україні: останні новини від партнерів

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив, що його країна передасть Україні винищувачі Mirage 2000. Крім того, Франція проведе підготовку українських пілотів, які літатитмуть на цих винищувачах.




Крім того, в Німеччині схвалили закупівлю 155-мм снарядів для України. Зазначається, що в позиційній війні в Україні фіксується висока витрата артилерійських боєприпасів, особливо калібру 155 мм.


uapress.kyiv.ua