Види, схожі на прибульців, вперше помічені в найтемніших глибинах океану

11.06.2024   06:30    25

Колекція нових видів, виявлених на морському дні, показує, наскільки чужим є цей дивний світ. У зоні Кларіона-Кліппертона в Тихому океані між Мексикою та Гаваями морські вчені виявили тварин, яких людство ніколи раніше не бачило: істот, які живуть зовсім іншим життям у постійній темряві безодні.

«Ці райони є найменш дослідженими на Землі. За підрахунками, лише один із десяти видів тварин, що живуть тут, був описаний наукою», — каже морський еколог Томас Дальгрен з Університету Гетеборга у Швеції.

«Це один із небагатьох випадків, коли дослідників можна залучити до відкриття нових видів та екосистем, так само як вони робили це у 18 столітті. Це дуже захоплююче».

Моторошна скляна губка, знайдена в безодні океану. ( Проект SMARTEX, NERC/smartexccz.org )

Нижче певної глибини океан стає надзвичайно ворожим для людства. Вага води створює нищівний тиск; сонячне світло не може проникати так далеко у воду, що призводить до постійної темряви; і температура низька, всього на кілька градусів вище нуля. Але туди, куди не можуть потрапити люди, наші технології можуть.

Міжнародна група дослідників, які співпрацюють у місії Національного океанографічного центру Великобританії «Видобуток морського дна та стійкість до експериментального впливу» (SMARTEX), відправила дистанційно керований апарат (ROV) на глибину від 3500 до 5500 метрів (11480 і 18045 футів) у зоні Кларіон-Кліппертон.

Анемона-фільтрувальник широко розповзається, щоб отримати морський сніг. ( SMARTEX/NHM/NOC )

Там внизу нелегке життя. Для їжі більшість організмів, що живуть на морському дні безодні, покладаються на органічну речовину, що випадає дощем із вищих шарів океану, явище, відоме як морський сніг, і випадкову щедрість падіння кита. Отже, здається, що більшість життя там пов’язана з фільтрами та живильниками осаду: тваринами, які можуть максимально використати цей мізерний запас їжі.




Одне з найбільш вражаючих знахідок, зроблених під час експедиції, — прозорий морський огірок на прізвисько unicumber, що належить до сімейства Elpidiidae.

Останні новини:  Новий Ель-Ніньо виявлено на південь від екватора

«Ці морські огірки були одними з найбільших тварин, знайдених у цій експедиції», — пояснює Дальгрен.

«Вони діють як пилососи на дні океану та спеціалізуються на пошуку осаду, який пройшов через найменшу кількість шлунків».

Скляна губка Clarion-Clipperton Zone. ( Проект SMARTEX, NERC/smartexccz.org )

Інші істоти включають ніжну скляну губку, чашеподібну годівницю з фільтром із найдовшою тривалістю життя тварин на Землі, до 15 000 років; рачок -танаїда з довгим тілом, майже схожим на хробака; морські зірки, корали, анемони; і ефектна рожева морська свинка Барбі.

Останні новини:  Вчені виявили гігантські об'єкти у космосі, про походження яких невідомо науці

Морські свині — різновид глибоководних морських огірків, також сімейства Elpidiidae. Вони пухкі та пухкі, часто рожеві, і пересуваються на чарівних маленьких лапках.

Морська свинка Барбі, як її почали називати, належить до роду Амперіна. Це особливо яскравий відтінок рожевого, з ніжними ніжками на кінцях ніжок.

Морська свинка Барбі. ( SMARTEX/NHM/NOC )

Вчені наполегливо працюватимуть, щоб дізнатися більше про всіх цих дивовижних створінь, але ми вже знаємо одне: різноманітність життя на дні океану потребує більше уваги та захисту.

Останні новини:  В Італії вивчили застряглого догори ногами неандертальця віком 150,000 років

Область зони Кларіон-Кліппертон, досліджена дослідниками, використовується для глибоководного видобутку корисних копалин, що може мати руйнівний вплив на морські середовища існування.

«Нестача їжі змушує особин жити далеко одна від одної, але багатство видів у цьому районі напрочуд високе. Ми бачимо багато захоплюючих спеціалізованих адаптацій серед тварин у цих районах», — каже Дальгрен.

«Нам потрібно знати більше про це середовище, щоб мати можливість захистити види, які тут живуть. Сьогодні 30 відсотків цих морських територій знаходяться під охороною, і нам потрібно знати, чи достатньо цього, щоб гарантувати, що ці види не живуть ризик зникнення».