Вчені зробили неймовірне відкриття про африканських слонів

14.06.2024   20:30    49

Біологи, які вивчають дику природу, давно зясували, що слони – надзвичайно соціальні і розумні істоти. Однак нове дослідження виявило, що вони розумніші, ніж ми думаємо – навіть по імені один до одного можуть звертатися.

Останнім часом група американських вчених займалася вивченням «спілкування» африканських слонів. І дійшли висновку, що звуки, які вони видають, можуть мати набагато більше значення, ніж нам здається.

Останні новини:  Учені створили технологію для дешевих і легких окулярів нічного бачення

Дослідники слідкували за слонами на джипах, щоб спостерігати, хто кричить і хто, здавалося, відповідає – наприклад, якщо мати кликала слоненя, яке відбилося від групи.

Потім задіяли спеціальну комп’ютерну програму, щоб виявити використання імен у звуковій бібліотеці голосів саванних слонів (їх записували у кенійському національному заповіднику Самбуру та національному парку Амбоселі).

Останні новини:  Простий трюк дозволить знизити температуру в місті на 2°C: що врятує в найспекотніші дні

Аналізуючи аудіодані, комп’ютерна програма вгадала, до якого слона звертаються, у 28% випадків.

Автори дослідження кажуть, що не очікували високого відсотка правильних відповідей.

«Як і люди, слони не завжди звертаються за іменами один до одного», – вважає біолог з Корнельського університету Міккі Пардо.

Згодом фахівці програвали записи «імен» окремим слонам, щоб спостерігати за їхньою реакцією. Тварини у відповідь різко відреагували, ляскаючи вухами і піднімаючи хоботи. У цей момент вони виглядали надзвичайно збудженими.

Останні новини:  У Німеччині знайшли раніше невідомий твір Моцарта