Росія причетна до спроби відділення Каталонії 2017 року

23.06.2024   13:11    38

В Іспанії розслідують причетність росії до спроби відділення Каталонії 2017 року.

Про це передає DW.

Підставою для відкриття справи послужили численні факти, зібрані останніми роками спецслужбами Іспанії, які свідчать, що Москва надавала підтримку сепаратистам.

Підозрюваними у справі проходять 11 каталонських політиків і чиновників, зокрема колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і його найближчі соратники. У 56-сторінковій постанові про початок слідства, з якою ознайомився кореспондент DW, зазначено, що прихильники незалежності Каталонії «розраховували отримати від росії допомогу для здійснення їхніх планів». Їх підозрюють у державній зраді та нецільовому використанні регіонального бюджету.

Останні новини:  Пісторіус розповів, чому поразка України буде “дуже дорогою” для Європи

Дії рф в Каталонії, на думку керівника слідчого суду Каталонії Хоакіна Агірре, пояснюються її «бажанням дестабілізувати політично та економічно країни Європейського Союзу». Він нагадує, що аналогічні спроби Москва робила і стосовно інших держав, особливо під час виборів, які в них відбуваються. Але в Каталонії, як вважає слідчий, наміри Росії становили особливу небезпеку, оскільки їх підтримувало керівництво регіону.


newformat.info

Останні новини:  Сікорський зізнався, що у Польщі до України є сусідські вимоги