Науковці пояснили ажіотажну зацікавленість людства у підкоренні Місяця

16.06.2024   21:30    34

Останнім часом між державами та корпораціями розгортається справжня «війна за Місяць». Проте довгий період природний супутник нашої планети не привертав особливої уваги. Отож виникає питання, що ж спричинило таку запеклу конкуренцію? Науковці пояснили відновлення цікавості людства до підкорення Місяця.

Як виявилось, корпорації та держави, зокрема, цікавляться водою, яка знаходиться у місячних кратерах. Звісно, це звучить доволі дивно. Проте вода є надважливою для життя. А видобування води на Місяці дасть можливість забезпечувати життєдіяльність персоналу майбутніх місячних баз. Також із води можна видобувати водень та кисень для виробництва ракетного палива. Це суттєво знизить вартість космічних місій.

Останні новини:  Американські чиновники вирішили оштрафувати SpaceX за поспішні пуски ракет

Водночас цінним ресурсом, який можна буде видобувати на місяці, є гелій-3. Це досить рідкісний ізотоп, але його вже пов’язують із майбутнім енергетики. Справа в тому, що саме гелій-3 є потенційним джерелом енергії для термоядерних реакторів. Звичайно ця технологія поки що є лише теоретичною і ще далека від свого втілення. Проте вона могла б дати людству чисте та практично невичерпне джерело енергії.

На Місяці доволі багато покладів рідкоземельних металів. Водночас, саме ці метали активно використовуються у сучасній електроніці. Варто зазначити і те, що на Землі видобуток таких копалин суттєво шкодить екології. Отож Місяць може стати новим джерелом рідкісних металів.

Останні новини:  Різниця між старими та новими доларами: головні ознаки

Частково “змагання” у підкорені Місяця мають і геополітичне підґрунтя. На країну, яка першою зможе підкорити супутник Землі разом з його ресурсами, очікує швидкий розвиток та зміцнення її економіки.

Також варто враховувати, що невідомо які нові наукові відкриття можуть очікувати людство після колонізації Місяця.