Кіпр домовляється з США про скасування ембарго на продаж зброї

19.06.2024   07:03    48

Міністр закордонних справ Кіпру Константінос Комбос і держсекретар США Ентоні Блінкен

Стратегічний діалог між двома державами високопосадовці оцінюють як такий, що «демонструє найтісніші в історії зв’язки між країнами».

Кіпр домовляється з США про скасування ембарго на продаж зброї

Фото: Getty Images

США та Кіпр почали стратегічний діалог, який «демонструє найтісніші в історії зв’язки між країнами». Серед ключових пріоритетів в межах діалогу — повне скасування американського ембарго на продаж військових озброєнь острівній країні без необхідності щорічного схвалення Конгресу. Про це повідомляє інформаційне агентство AP.

Останні новини:  Ізраїль спростував причетність до підриву пейджерів у Лівані

Нікосія має надію прискорити розробку родовища природного газу неподалік південно-східного узбережжя Кіпру, ліцензію на яке має американська енергетична компанія Chevron.

Наступним пріоритетом є включення острівної країни до програми безвізового в’їзду до США, бо Кіпр, Болгарія та Румунія залишаються єдиними країнами-членами ЄС, які не включені до неї.

Напередодні переговорів з міністром закордонних справ Кіпру Константіносом Комбосом у Вашингтоні держсекретар США Ентоні Блінкен привітав початок діалогу як «потужний доказ зміцнення, поглиблення й розширення відносин між країнами, які діють разом у багатьох сферах».

Останні новини:  РФ готує диверсійні атаки на порти і судноплавні компанії ЄС, -  Bloomberg

Комбос привітав початок діалогу як «ознаку найтісніших за всю історію зв’язків» зі США в регіоні, де «на Кіпр можна покладатися як на надійного партнера».

США почали подібні стратегічні діалоги з 30 іншими країнами, 13 з яких є членами ЄС. В останні роки Кіпр здійснив чіткий стратегічний політичний зсув у бік Заходу, зокрема США, після десятиліть тісних відносин з колишнім СРСР, а згодом РФ.

Останні новини:  Науседа закликав наділити ООН повноваженнями зупинити Росію


korrespondent.net