G7 застерегла РФ від використання ядерної зброї

15.06.2024   13:45    42

G7 попередили РФ про наслідки в разі застосування ядерної зброї

Країни G7 наголосили, що будь-яке застосування Росією хімічної, біологічної, радіологічної або ядерної зброї матиме серйозні наслідки

G7 застерегла РФ від використання ядерної зброї

Фото: Getty Images

Лідери Групи семи на саміті в Італії попередили Росію про наслідки в разі застосування зброї масового знищення, зокрема ядерної. Про це йдеться у спільній декларації лідерів G7, передає Європейська правда.

Останні новини:  В Ізраїлі прокоментували вибухи пейджерів у «Хезболли»

Учасники саміту висловили глибоку стурбованість «безвідповідальною ядерною риторикою та діями Росії, а також повідомленнями про дедалі частіше застосування нею хімічних речовин проти українських сил».

«Ми вкотре наголошуємо, що будь-яке застосування Росією хімічної, біологічної, радіологічної або ядерної зброї матиме серйозні наслідки», — наголошується у декларації.

Останні новини:  Ізраїль уразив понад 300 цілей у Лівані

Крім того, лідери Групи семи стурбовані «непрозорим і прискореним розширенням ядерного арсеналу Китаю», а також розвитком ядерної програми та програм балістичних ракет Північної Кореї та Ірану.

У документі підтверджується підтримка G7 Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), із якого Росія вийшла минулого року.

«Ми закликаємо Росію продовжувати дотримуватися мораторію на ядерні випробування і відновити ратифікацію ДВЗЯВ. Ми також закликаємо Північну Корею не проводити жодних подальших ядерних випробувань, а також підписати і ратифікувати ДВЗЯВ», — йдеться у декларації глав держав G7.

Останні новини:  Пісторіус розповів, чому поразка України буде “дуже дорогою” для Європи

В ЄС прокоментували заяви Путіна, зазначивши, що ядерні погрози є абсолютно неприйнятними і недоречними. А у США нагадали, що вже попереджали Росію про наслідки застосування ядерної зброї.


korrespondent.net