Знайдено зв’язок між різними хворобами головного мозку

05.05.2024   09:00    215

Результати завершеного нещодавно великого дослідження за участю кількох поколінь показують, що існує зв’язок між синдромом дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ) і ризиком розвитку хвороби Альцгеймера та інших типів деменції.


Дослідження було опубліковане на спеціалізованому ресурсі Alzheimer’s & Dementia. Про це повідомляє доктор філософії з відділу медичної епідеміології та біостатистики Каролінського інституту в Стокгольмі, Швеція. Чжен Чан. За його словами, це перша робота, яка присвячена вивченню СДУГ і деменції в розширених сім’ях. Це велике популяційне дослідження охоплювало понад 2 млн осіб і понад 5 млн їх біологічних родичів.

Що відомо про загальний сімейний ризик

Група вчених ідентифікувала приблизно 2,1 млн осіб, які народилися у Швеції в період 1980-2001 р., з цієї когорти у 3,2% був діагностований СДУГ.



Для аналізу були використані національні регістри, на підставі цих даних вдалося встановити зв’язок цих людей з більш ніж 5 млн їх біологічними родичами, в т. ч. з батьками, бабусями та дідусями, дядьками й тітками, і визначити, у кого з них згодом виникло недоумство.



Скоригований аналіз показав:

  • У батьків людей з СДУГ ризик розвитку деменції був на 34% вище, ніж у батьків людей без цього діагнозу.
  • Ризик виникнення хвороби Альцгеймера у батьків людей зі СДУГ був вище на 55%.
  • У людей зі СДУГ більше шансів мати батьків з раннім, ніж з пізнім початком деменції. Однак абсолютний ризик появи деменції був низьким для батьківської когорти: під час спостереження тільки у 0,17% батьків була діагностована деменція.
  • Зв’язок між цими патологіями для родичів другого ступеня споріднення людей з СДУГ не була такою сильною.
Останні новини:  5 порад для підтримки артеріального тиску

Дослідники говорять, що виявлення ослаблених асоціацій зі зменшенням генетичного споріднення (у батьків більше, ніж у дідусів, бабусь, дядьків і тіток) вказує на загальний сімейний ризик між СДУГ і хворобою Альцгеймера.

У пресрелізі Чанг сказав, що можуть бути ще невивчені генетичні варіанти, що роблять внесок або в риси характеру, або в певні фактори ризику навколишнього середовища, що охоплюють всю сім’ю, які можуть впливати на цей зв’язок.

Останні новини:  Скільки чашок кави потрібно пити для здоров’я серця, з’ясували вчені

Попри те, що дослідження не має прямого клінічного значення, воно може привести до подальшого вивчення цього питання з метою поліпшення виявлення, профілактики та лікування патології.

За словами Хізер Снайдер, віцепрезидента по медичним і науковим зв’язкам Асоціації Альцгеймера, дослідження дає відповідь на актуальне питання, оскільки вчені вивчають зв’язок між різними хворобами головного мозку. Однак робота показує наявність зв’язку, але не доводить причинно-наслідковий зв’язок.

Останні новини:  Простий спосіб поліпшити здоров’я за допомогою склянки теплої води

Важливість дослідження

Згідно з даними ВООЗ, у світі живе понад 55 млн осіб з деменцією, обумовленою в тому числі й хворобою Альцгеймера. За наявними прогнозами, у міру старіння населення кількість хворих зростатиме, і до 2030 і 2050 рік може збільшитися до 78 і 139 млн відповідно. При цьому відзначається зростання числа людей з раннім початком деменції, і сьогодні приблизно 10% всіх випадків складають люди молодше 65 років.

Однак розвиток деменції не є неминучим, і деякі фактори ризику можуть бути зменшені. Для цього необхідні як дослідження можливих зв’язків між патологіями головного мозку, так і адекватна профілактика, включаючи контроль гіпертонії, діабету, лікування депресії, дотримання дієти.