Хвороба не дасть вам спокою: рак грудей провокує інші види захворювання - вчені

02.05.2024   10:31    224


Недуга під назвою рак грудей – часте і серйозне захворювання, яке, проте, піддається лікуванню. Проте нещодавнє дослідження виявило, що ті захворювання, що вижили після цього, стикаються зі збільшеним ризиком зустрітися з ще однією формою раку, пише University of Cambridge.


Дослідження, проведене в Кембридзькому університеті, представило тривожні результати щодо підвищеної ймовірності розвитку вторинного раку у людей, які перехворіли на рак молочної залози. Вивчивши дані більш ніж 580 000 жінок і 3 500 чоловіків, які перенесли рак грудей, вчені виявили, що ті, хто переміг це захворювання, мають більший шанс зіткнутися з іншим видом раку, таким як рак ендометрію і рак простати.

Останні новини:  В яких випадках природними ліками може бути просто чай

Особливо високий ризик розвитку раку протилежних грудей і помітно підвищений ризик раку ендометрію та раку яєчників у жінок, які перехворіли на рак грудей.

Дослідження, проведене під керівництвом Ісаака Аллена, наукового співробітника факультету громадської охорони здоров’я та первинної медичної допомоги, наголосило на важливості усвідомлення цих ризиків для покращення якості турботи про пацієнтів та їх моніторингу.



Крім цього, вік при діагностуванні першого випадку раку відіграє ключову роль: у молодих людей віком до 50 років ймовірність рецидиву раку була вищою на 86%. Соціально-економічні чинники також мають значення: ризик розвитку вторинного раку був вищим на 35% в осіб із малозабезпечених районів. Це свідчить про нерівність в охороні здоров’я, на яку впливають такі аспекти способу життя, як куріння та харчування.



Антоніс Антоніу, старший науковий співробітник проєкту, наголосив, що це найбільше дослідження такого типу, здійснене завдяки вірогідним даним Національної служби охорони здоров’я. Отримані результати не тільки забезпечують вченим та лікарям більш ясне уявлення про ризики повернення захворювання, а й наголошують на важливості цілеспрямованого подальшого моніторингу за тими, хто вижив.

Останні новини:  Названий маловідомий симптом злоякісної пухлини щитовидної залози

Ці дані мають велике значення для медичного персоналу, щоб розробити свої стратегії підтримки довгострокового здоров’я тих, хто вижив.

Катріна Браун з організації Cancer Research UK, яка фінансувала дослідження, наголосила на мінливості ризику залежно від соціально-економічного статусу, що наголошує на необхідності продовження досліджень. Цей аспект дослідження вимагає подальшого вивчення факторів, що призводять до таких відмінностей, щоб більш ефективно зменшувати ризики для всіх людей, які перехворіли на рак молочної залози.

Останні новини:  У склянці звичайної води з ранку знайшли користь

Це дослідження заклало основу для розробки більш персоналізованих планів догляду за тими, хто вижив, і потенційно сприяє розширенню обговорення про профілактику раку та забезпечення рівного доступу до медичної допомоги.


clutch.net.ua