Вчені виявили, що руді білки є носіями середньовічної прокази

05.05.2024   05:11    1079


Дослідження показують, що середньовічні англійські червоні білки містили бактерії, що викликають проказу, що впливає на наше розуміння історії хвороби та її передачі між людьми і тваринами.


Докази археологічних розкопок у середньовічному англійському місті Вінчестер показують, що англійські червоні білки колись були важливим господарем для  штамів Mycobacterium leprae, які викликали проказу у людей, повідомляють дослідники в журналі Current Biology.

Генетичний аналіз середньовічних штамів

«Завдяки нашому генетичному аналізу ми змогли ідентифікувати руду білку як першу давню тварину-господаря прокази», — каже старший автор Верена Шунеманн з Базельського університету у Швейцарії. «Середньовічний штам червоної білки, який ми відновили, більш тісно пов’язаний із середньовічними людськими штамами з того ж міста, ніж зі штамами, виділеними від інфікованих сучасних червоних білок. Загалом, наші результати вказують на незалежну циркуляцію  штамів M. leprae  між людьми та червоними білками протягом Середньовічного періоду».



«Наші висновки підкреслюють важливість залучення археологічних матеріалів, зокрема останків тварин, до вивчення довгострокового зоонозного потенціалу цієї хвороби, оскільки лише пряме порівняння давніх штамів людей і тварин дозволяє реконструювати потенційні випадки передачі в часі», — говорить Сара Інскіп з Університету Лестера, Великобританія, співавтор дослідження.

Останні новини:  Вчені пояснили, чому кішки завжди приземляються на чотири лапи

Історичний контекст прокази та тварин-господарів

Проказа — одна з найдавніших зареєстрованих хвороб в історії людства, яка донині поширена в Азії, Африці та Південній Америці. Хоча вчені простежили еволюційну історію мікобактерії, яка її викликає, вони не знали, як вона могла поширитися на людей від тварин у минулому, крім деяких натяків на те, що руді білки в Англії могли служити господарем.

Деталі та результати дослідження

У новому дослідженні дослідники вивчили 25 зразків людей і 12 білок, щоб знайти  M. leprae  на двох археологічних розкопках у Вінчестері. Місто було добре відоме своїм лепрозорієм (лікарнею для хворих на проказу) і зв’язками з торгівлею хутром. У середні віки хутро білки широко використовувалося для обробки та підкладки одягу. Багато людей також утримували в дикій природі білок, які потрапили в пастку, і вирощували їх як домашніх тварин.



Дослідники секвенували та реконструювали чотири геноми, що представляють середньовічні штами  M. leprae, у тому числі геном червоної білки. Аналіз, щоб зрозуміти їхні стосунки, виявив, що всі вони належали до однієї гілки на  сімейному дереві M. leprae. Вони також показали тісний зв’язок між штамом білки та новоствореним штамом, виділеним з останків середньовічної людини. Вони повідомляють, що середньовічний штам білки більш тісно пов’язаний з людськими штамами із середньовічного Вінчестера, ніж із сучасними штамами білок з Англії, що вказує на те, що інфекція циркулювала між людьми та тваринами в середні віки таким чином, який раніше не був виявлений.

Останні новини:  Німий заговорив силою думки: на людині випробували унікальний мозковий імплант

«Історія прокази набагато складніша, ніж вважалося раніше», — сказав Шунеманн. «Не розглядалася роль, яку могли відіграти тварини в передачі та поширенні хвороби в минулому, і тому наше розуміння історії прокази є неповним, доки не будуть розглянуті ці господарі. Цей висновок є актуальним для сьогоднішнього дня, оскільки тварини-господарі досі не розглядаються, навіть якщо вони можуть бути значущими з точки зору розуміння сучасної стійкості хвороби, незважаючи на спроби її викорінення».

Останні новини:  В Ізраїлі знайшли стародавні ліки від похмілля

«Після COVID-19 тварини-господарі тепер стають центром уваги для розуміння появи та стійкості хвороби», — сказав Інскіп. «Наші дослідження показують, що існує довга історія зоонозних захворювань, і вони мали і продовжують мати великий вплив на нас».


portaltele.com.ua