Вчені показали тварину з найбільшим у світі мозком

05.05.2024   07:20    2343


Загадки тваринного інтелекту часом вражають. Косатки використовують дивовижні методи полювання, коти здатні розв’язувати складні задачі, а деякі риби можуть лічити. Тварини нашої планети часто демонструють здатності, які можуть здивувати будь-кого. Однак, який вид має найбільший мозок, і чи є зв’язок між розміром мозку та рівнем інтелекту?


Кашалот (Physeter macrocephalus) володіє найбільшим мозком серед усіх тварин — його вага досягає приблизно 9 кілограмів. Великий мозок не завжди є індикатором високого інтелекту, але дослідження 2021 року показало, що під час перших днів промислового китобійного промислу ефективність полювання різко знизилася на 60 відсотків, що може свідчити про те, що кити навчилися уникати полювання або передавали важливу інформацію один одному.



Також слід врахувати співвідношення розміру мозку до тіла. У дослідженні 2009 року встановлено, що у деяких видів мурах мозок становить 12 відсотків від загальної маси тіла. Це підтверджує так зване правило Галлера, яке стверджує, що у дрібних тварин співвідношення мозку до тіла зазвичай вище.

Останні новини:  В Ізраїлі знайшли стародавні ліки від похмілля

Варто також розглянути анатомічну будову мозку. Мозочок, відповідальний за координацію рухів і пам’ять, у кашалота складає близько 7 відсотків від загальної маси мозку, у той час, як у косаток ця частка становить близько 14 відсотків. Для порівняння, у людей мозочок займає приблизно 10 відсотків від маси мозку.



Згідно з даними дослідження 1400 видів ссавців, співвідношення розміру мозку до тіла різниться значно залежно від виду. Наприклад, у каліфорнійських морських левів мозок малий у порівнянні з масою тіла, в той час, як у людей і дельфінів великий мозок при невеликих розмірах тіла.

Останні новини:  У Хаттусі знайшли монолітний камінь бажань із нефриту: що про нього відомо

Також є цікаве явище синдрому одомашнення, коли відбувається зменшення розміру мозку у одомашнених тварин у порівнянні з їхніми дикими родичами. Дослідження показують, що мозок домашніх видів корів є майже таким же великим, як у вимерлого тура, але у корів, які постійно контактують з людьми, мозок менший.

Серед наземних тварин слони мають найбільший мозок і проявляють високий рівень соціального і емоційного інтелекту. Що стосується птахів, деякі види ворон демонструють когнітивні здібності на рівні з шимпанзе, незважаючи на значно менший розмір мозку. “Розмір мозку сам по собі не є вирішальним фактором інтелекту”, — коментує Кан Кабадайі з Університету Лунда.

Останні новини:  Науковці представили унікальний спосіб накопичення сонячної енергії на Землі

У різноманітності тваринного світу існує великий діапазон розмірів мозку, і багато досліджень прагнуть вивчити, як це впливає на інтелект. Мозковий потенціал може бути розподілений між різними функціями, як-от візуальна обробка, соціальні взаємодії або складні когнітивні завдання. Однак серед усіх видів, кашалоти виділяються своєю великою кількістю сірої речовини, що свідчить про значний мозковий потенціал. Джерело


portaltele.com.ua