В Європі впроваджують новий дорожній знак: що він означає

05.05.2024   09:08    1442

Цей дорожній знак у формі ромбу збиватиме з пантелику навіть досвідчених водіїв. Однак за його невиконання передбачений чималий штраф – 135 євро.

Інформаційний знак з білим ромбом на синьому фоні – це не смуга руху лише для Renault. Він вказує на смугу руху для спільного використання автомобілів. А у Франції його невиконання може обійтись у 135 євро.


Позначена ромбом смуга руху здебільшого розташована ліворуч. Донині знак існував лише у Франції, тестувався з 2020 року у Ліоні, Греноблі та Страсбурзі. Ромб вказує (інколи супроводжується й додатковою пояснювальною стрілкою) на смугу для громадського транспорту, таксі, транспортних засобів, в салоні яких щонайменше дві людини, включаючи водія. Це і є спільне використання.

Останні новини:  Honda інвестує $65 мільярдів у розвиток технологій електромобілів

Таким чином, комерційному чи комунальному транспорту, якщо така табличка над смугою активна, у тій частині дороги робити нічого. Якщо в салоні один водій, то йому також туди зась.



Дозволено рух громадському транспорту, таксі та автомобілям “з дуже низьким рівнем викидів”, тобто з наклейкою Crit’Air. Звісно, сюди варто віднести й електромобілі, якщо навіть там лише один водій.

Такі знаки зазвичай виникають на електронних табло. Диспетчер залежно від ситуації з моніторингу транспортного трафіку, може вмикати активність чи вимикати її. Скажімо, на дорозі між Ліоном і Сент-Етьєном діють часові проміжки активності: автомагістраль A7 на південь від Ліонського столичного району є головною транспортною артерією, що пропускає понад 100 000 автомобілів на день.



Там для уникнення проблем із заторами активність знаку регулюється, особливо у ранкові та вечірні години пік, як у південному, так і у північному напрямках. Ця резервна смуга вранці працює з понеділка по п’ятницю з 7:00 до 9:30. Періоди активації позначені світловим символом з білим ромбом і стрілкою під знаком. Аналогічно вмикається активність у післяробочий час пік.

Останні новини:  Найдешевший електромобіль популярного в Україні бренду показали на фото

Мета знаку – уникнути перешкод під час обгону чи на виїздах, а також мотивувати людей більше користуватися електромобілями або громадським транспортом, щоб зменшити забруднення довкілля. Цей знак досі існував лише у Франції.

Не всі європейці розуміли його значення. І будь-хто з водіїв, котрі виїхали на спеціальну смугу без перерахованих вище підстав, ставав спонсором французької скарбниці.

Останні новини:  Volkswagen оголосив грандіозні знижки на свій електромобіль

Практика використання такого дорожнього знаку на багатосмугових дорогах виявилася успішною. Тепер уряди багатьох країн взялися вивчати цей досвід і, ймовірно, невдовзі усі напрямки в курортні регіони зарясніють новими інформаційними, а подекуди й наказовими знаками з білим ромбом у синьому прямокутнику чи колі.


mmr.net.ua