Учені зрозуміли, як створити безшумні вентилятори для електрольотів

05.05.2024   10:31    270

Вчені з Англії розкрили секрет безшумного повітряного польоту. Дослідивши передавальні механізми тунельних вентиляторів із захопленням примежового шару (BLI), які забирають повітря і спереду, і з поверхні фюзеляжу літального апарата, вони спроєктували ефективні двигуни зі зниженою витратою палива.


Низка інженерів-конструкторів літальних апаратів вертикального зльоту і посадки (VTOL) надають перевагу тунельним вентиляторам, проте їхня гучність поки що мало вивчена. Особливо в тому, що стосується поглинання повітря біля викривленої поверхні фюзеляжу. З цією проблемою вже стикалися команди розробників Onera Nova, Aurora D8, Airbus Nautilus.

Останні новини:  Секретна клітина. Учені знайшли те, що змушує бути хорошими батьками

Розкриваючи фізичні причини шуму у вентиляторах певної конфігурації, дослідження вчених з Університету Брістоля розв’язує нагальну проблему, що є головною перешкодою при отриманні літальними засобами сертифікатів від регулювальних органів. Розробка більш тихих рушіїв наблизить появу аеромобілів та іншого повітряного транспорту в межах міста, повідомляє IE.



“Наше дослідження проливає світло на те, як створюють шум футуристичні тунельні вентилятори, вбудовані в поверхню фюзеляжу, – сказав Фероз Ахмад, керівник дослідження. – Ми встановили, що параметри шуму варіюються в міру зміни рівня тяги вентилятора. Це дає змогу зрозуміти принципи розробки більш тихих літальних апаратів наступного покоління”.



У режимі слабкої тяги шум виникає через навантаження на вентилятор у поєднанні з тунельною акустикою і феноменом розширення спектра. У режимі сильної тяги вплив тунельної акустики знижується, а шум здебільшого залежить від двох чинників, що залишилися.

Останні новини:  Німий заговорив силою думки: на людині випробували унікальний мозковий імплант

Результати дослідження допоможуть розробити стратегію подальшого вивчення і розвитку технології тунельних вентиляторів для пристроїв нової мобільності. До того ж, вони можуть стати в пригоді тим, хто займається гідроаеромеханікою. І призвести до нових відкриттів у царині аероакустичних феноменів, яким піддаються тунельні вентилятори в різних турбулентних потоках.


cikavosti.com