Що відбувається з мозком через недосипання: дослідження

10.05.2024   16:00    963

Мозок людини, який спить лише чотири години на добу, в середньому на вісім років старший, ніж мозок людини, який добре висипається.

Про це свідчить дослідження медичної журналістки Ільке де Бішоп. Автор зазначає, що сон людини складається з 4-5 важливих циклів, які тривають по півтори години кожен.


  1. Перший починається з фази легкого сну, тривалістю близько 5 хвилин. Потім звичайні електромагнітні хвилі поширюються з глибини мозку в кору і йдуть кожні кілька секунд.
  2. Так, сон плавно перетікає на другий етап, який займає близько 50 хвилин і дуже важливий для процесу збереження і зберігання інформації. В цей час мозок обробляє всю інформацію, яку він зібрав протягом дня, і збережену раніше, й ухвалює рішення про те, які спогади зберегти, а які – стерти з пам’яті.
  3. Третя і четверта стадії – це глибокий сон, тобто період відновлення, коли тіло набирається енергії після накопиченого за день стресу. На четвертій стадії мозкові хвилі стають більше схожими на мозкові хвилі хворої людини в комі, і ця стадія триває щонайбільше близько пів години.
  4. Остання стадія, стверджує автор, відома як “парадоксальний сон” або “сон зі швидким рухом очей”, який є важливим етапом для поліпшення настрою і збереження спогадів, після чого пробудження відбувається природним способом.
Останні новини:  В який час дня варто відмовитися від їжі, якщо хочете мати здорові зуби

Бішоп стверджує, що поки людина спить, її мозок буквально очищається, оскільки під час неспання, клітини згруповані разом, а уві сні вони стискаються, створюючи між собою більше простору. Це полегшує циркуляцію спинномозкової рідини. Водночас видаляються “відходи мозку”, особливо білок.





У людей, які сплять занадто мало він накопичується легше, що безпосередньо пов’язано з хворобою Альцгеймера.

Останні новини:  Лікар називає гранично допустимий час сидіння на унітазі

Також через нестачу сну страждає частина мозку, що відповідає за ухвалення рішень і вирішення проблем. Міжнародні дослідження, в яких взяло участь понад 10 тис. осіб, показали, що занадто короткий сон може швидко погіршити логічне мислення і словесну здатність.

Також у матеріалі наголошується, що недосипання перетворилося майже на епідемію в сучасному світі. На сьогодні ми спимо в середньому за ніч майже на дві години менше, ніж пів століття тому. Ймовірно, це пов’язано з активним використанням гаджетів – телевізори, планшети і смартфони спонукають нас довше не спати. Крім того, екрани також випромінюють синє світло, яке, як вважається, пригнічує вироблення мелатоніну, гормону сну.

Останні новини:  П’ять симптомів раку, на які потрібно звернути увагу

Автор дослідження також наголосив, що занадто багато сну теж шкідливо, оскільки це впливає на мозок так само, як і недосип. Ідеальний сон – від семи до восьми годин на добу.