Сербія обміняла Росію на Китай - Politico

09.05.2024   15:25    683
Сербія обміняла Росію на Китай - Politico

Фото: gettyimages

Сі Цзіньпін і Александар Вучич

Белград бачить Китай своїм новим головним партнером у політичній торгівлі із Заходом після того, як тісні стосунки з Росією стали небезпечними для Сербії.

Приїзд лідера Китая Сі Цзіньпіна до Белграда в рамках його європейського турне викликав безпрецедентний ентузіазм у Сербії – країні, яку часто вважають одним з найвідданіших союзників Китаю в Європі. Про це у середу, 8 травня, пише POLITICO.


Президент Сербії Александар Вучич заявив Сі під час зустрічі, що хоча як лідера великої держави його зустрічатимуть з повагою в усьому світі, але такої шани і любові, яку він зустріне у Сербії, він не знайде більше ніде.

Останні новини:  Стан Фіцо важкий, але стабільний: у Словаччині повідомили нові деталі про наслідки замаху

Видання зазначає, що приїзд Сі був зустрінутий суворими заходами безпеки, які фактично зупинили сербську столицю: понад 6 500 поліцейських були розміщені в ключових точках уздовж маршруту візиту, надаючи китайському правителю почесті. Прапори Китаю були підняті по всьому Белграду, і приблизно 50 автобусів доставляли людей з різних куточків країни до головного місця події.



Видання нагадує, що багатополярність є ключовим аспектом зовнішньополітичної стратегії Китаю, формулювання якої часто служить завісою для явної мети нинішнього керівництва кинути виклик домінуванню США в глобальній політиці.



Сербія, відома своїми тісними зв’язками з Росією і частою критикою політики Брюсселя, виявляється корисним інструментом у цьому прагненні, незважаючи на свій скромний розмір і економічний вплив.

Останні новини:  Французька армія отримає танкери нового покоління з броньованою кабіною

“Цей візит показує, що Сербія проміняла Росію на Китай, коли мова йде про її головного партнера, щоб торгуватися із Заходом. Повномасштабне вторгнення в Україну поставило сербсько-російські відносини під пильний контроль, тому уряд бачить вигоду в тому, щоб частіше розігрувати китайську карту, оскільки вона вважається менш провокаційною”, – сказав Вук Вуксанович, експерт з китайсько-сербських відносин і старший науковий співробітник Белградського центру політики безпеки.

Останні новини:  Президент Ірану загинув: ЗМІ з'ясували подробиці авіакатастрофи

За його словами, Балкани, і Сербія зокрема, стали ще більш цікавими для Китаю зараз, коли одна гілка ініціативи “Один пояс, один шлях” через Росію і Білорусь була фактично відрізана повномасштабним вторгненням в Україну.

korrespondent.net