Російський газовий бізнес вже ніколи не оговтається від війни в Україні - The Economist

05.05.2024   10:34    978

Коли російські лідери зупинили більшість поставок газу до ЄС у 2022 році, вони вважали себе розумними. Ціни миттєво злетіли вгору, що дозволило Росії заробити більше, попри зниження обсягів експорту. Тим часом Європа, яка купувала 40% газу в Росії у 2021 році, готувалася до інфляції та відключень електроенергії.


Проте два роки по тому, завдяки теплій зимі та величезному імпорту скрапленого природного газу (СПГ) з Америки, європейські газові резервуари повні як ніколи. А “Газпром”, російський державний газовий гігант, не може отримати жодного прибутку, зазначає The Economist, пише ZN.ua.

Експорт до Європи, який все ще становить половину від 140 млрд кубометрів, поставлених Росією минулого року, цього року знову скоротиться. Теоретично, у Росії зараз є два варіанти: будувати трубопроводи в інші місця або нарощувати експорт СПГ.



Росія вже більше використовує “Силу Сибіру” — трубопровід, який з’єднує східні газові родовища, що ніколи не обслуговували Європу, з Китаєм. До 2025 року поставки можуть досягти 38 мільярдів кубометрів, порівняно з 10 мільярдами кубометрів у 2020 році; розширення трубопроводу може забезпечити ще 10 мільярдів кубометрів на рік до 2029 року.

Останні новини:  Франція переслала в Нову Каледонію великий поліцейський контингент

Але справжньою зміною правил гри стане “Сила Сибіру 2” — пропонований газопровід із заходу Росії до Китаю, яким до 2029 року буде постачатися 50 млрд кубометрів газу на рік. Прогнозується, що на той час попит Китаю досягне 600 млрд кубометрів, порівняно з 390 млрд кубометрів минулого року. Росія сподівається постачати шосту частину цього обсягу. Проблема полягає в тому, що Китай не впевнений, що він дійсно потребує трубопровід “Сила Сибіру-2”.



Навіть якщо проєкт буде завершено, він може запропонувати Росії невигідну угоду. Китай збереже інші джерела газу, зокрема з Центральної Азії. Міністерство економіки Росії вже прогнозує, що ціна експорту газу до Китаю в середньому становитиме 257 доларів за кубометр у 2027 році порівняно з 320 доларами для решти європейських клієнтів.

Останні новини:  Трамп зробив гнівну заяву про Путіна і Сі Цзіньпіна

Нарощування виробництва СПГ — другий варіант Росії — виглядає дещо безпечнішим. Газ, яким Росія постачає свої головні термінали зі скраплення, дешевший, ніж у будь-якого експортера, навіть у Катару. Росія прагне збільшити експорт скрапленого газу до 100 млн тонн до 2030 року, що еквівалентно 138 млрд кубометрів газу, порівняно з 31 млн тонн минулого року. Вона прогнозує, що її частка на ринку скрапленого газу досягне 20% до 2030 року, порівняно з 8% зараз.

Останні новини:  США відкрили постійну військову базу спецназу у Польщі

Але це може бути нелегким завданням. Нові заводи й транспортні об’єкти СПГ потребують західних товарів, які через санкції стали важкодоступними. Тому Росія розвиває вітчизняні технології.

“Ця низка труднощів означає, що Росія не зможе повернути собі більшу частину доходів, які вона колись отримувала від Європи. Західні санкції й помилки Росії не запобігають війні в Україні. Але вони завдають удару по майбутньому Росії як провідного постачальника енергоносіїв”, — пише The Economist.


inshe.tv