Перший тест «третього» Renault Duster. Здивування та розчарування

09.05.2024   12:59    407

Ціна творить чудеса. У випадку з Renault Duster ця теза цілком виправдана (будем називати Duster саме Renault, а не Dacia, адже саме під цим прізвищем він продається й продаватиметься надалі в Україні), але тут важливо не лише те, скільки ми платимо за автомобіль, але й те, що ми за цю суму отримуємо. Втім, троянд без шипів не буває, і ми в цьому переконалися під час першого тесту третього покоління найпопулярнішого бюджетного кросовера сучасності.


Як виглядає

Новий «Дастер» вразив ще тоді, коли його вперше показали на фотографіях. Виробник наголошує, що під час розробки автомобіля акцент був зроблений на найважливішому – на відносно простому стилі, позбавленому непотрібних гаджетів, що надає автомобілю позачасовий характер.

Увагу привертають гострі лінії та проста форма з вертикально окресленим передком, бічними вікнами, що створюють єдину форму від передньої до задньої частини, та широкою кришкою багажника. Виглядає все це сучасно та привабливо, і хоч Duster візуально має доволі легкий вигляд, все говорить про те, що він може впоратися навіть з бездоріжжям.

Що всередині

Третє покоління Duster базується на платформі CMF-B, вже відомої з моделей Sandero, Logan та Jogger. Це дозволило збільшити корисний простір салону. Принаймні так запевняє виробник. І насправді місця на передніх і задніх сидіннях цілком достатньо для того, щоб відповідати очікуванням більшості власників, які їздять не тільки наодинці, а й з сім’єю.





Останнім, розмірковуючи про покупку Duster, варто придивитися до однієї з топових версій, тобто Extreme. Впізнати її можна не лише за коричнево-мідними декоративними елементами інтер’єру та екстер’єру, а й за особливою оббивкою сидінь, яка легко миється. З дітьми та при експлуатації автомобіля по бездоріжжю це безсумнівна перевага, що допомагає підтримувати салон автомобіля в чистоті. На жаль, це ще й компроміс. Штучний матеріал не пропускає повітря, тому потрібно враховувати, що попри наявність кондиціонера (ручний у версіях Essential та Expression, автоматичний в Extreme та Journey), ви будете виходити з автомобіля з мокрою спиною.

Останні новини:  Автомобілі яких кольорів старіють швидше за інших

У повсякденному використанні також може не вистачати ширини салону. Це відчувається насамперед у версіях з механічною коробкою передач. При перемиканні передач потрібно звикнути до того, що ваш лікоть іноді буде торкатися руки пасажира, якщо він спирається нею на центральний підлокітник. Зате не викликає особливих побоювань багажник, який завдяки своїй правильній формі не створює проблем при завантаженні та доволі місткий для автомобіля довжиною 4,34 м (430-1609 л у гібридної версії, 517-1696 л у версії TCe 130 з переднім приводом).

Попри те, що новий Duster викликає певні позитивні враження і може вразити своєю універсальністю, це аж ніяк не означає, що ми маємо справу з ідеалом. В цьому автомобілі є дещо покращити. Одним з таких «мінусів» є велика кількість жорсткого пластику. Якщо на передній панелі він не викликає негативних відчуттів, то відсутність тканини на дверних картах справляє менш приємне враження. Так, це можна виправдати бажанням зберегти низьку ціну, але що робити з відсутністю підсвічування кнопок на кермі та на панелі приладів? З цим погодитися дуже важко. А ще точно не був би зайвим трохи більший діапазон регулювання керма.

Шанувальники екологічності, безсумнівно, оцінять широке використання перероблених матеріалів (приблизно 20%), а також повну відмову від хромованих декоративних елементів. Своєю чергою, майже кожен буде задоволений наявністю фізичних кнопок (шкода, що вони не підсвічуються) для керування ключовими функціями, а також гарними дисплеями – 7-дюймовим цифровим кластером панелі приладів та центральним сенсорним екраном діагоналлю 10,1 дюйма (обидва недоступні в базовій версії Essential) з новою мультимедійною системою.

Останні новини:  Майбах від Audi: A8 Horch

Завдяки останній можна використовувати бездротові Apple CarPlay та Android Auto, а в топових версіях Journey та Extreme ще й навігацію з доступом в Інтернет.

Як їде

Використання платформи CMF-B принесло більше переваг, ніж просто просторий салон. Вона також забезпечує більший комфорт, знижуючи рівень вібрації та шуму. І справді, під час їзди Duster приємно дивує тишею в салоні, хоча сильний вітер може давати про себе знати. Також радує той факт, що до салону практично не доходять вібрації та звуки підвіски. Навіть виїхавши на гравійку, легко забути, що перед нами відносно дешева модель.

Перевагою використання CMF-B є також можливість використання електрифікованих силових установок. Лише версія, що працює на зрідженому газі, позбавлена ​​електропідтримки. Виробник не привіз цю модифікацію на тест-драйв для журналістів, але ми могли побачити, що вона пропонує – і чи взагалі щось пропонує – на прикладі версії TCe 130 з системою «м’якого» гібрида та повноцінного гібрида Hybrid 140.

У Duster TCe 130 з переднім приводом наявність «м’якого» гібрида складно навіть помітити, коли дивишся на середню витрату пального. Щоб подолати відстань понад 150 км, яка також включала кількакілометрову гравійну ділянку, «Дастер» витрачав в середньому 6,4 л/100 км. У цьому сенсі повноцінний гібрид виглядає чемпіоном економії, де ви, не надто стараючись, можете отримати 4,9 л/100 км у змішаному циклі. Крім економії, перевагою гібрида є також наявність автоматичної коробки передач, що підвищує комфорт і зручність водіння.

Окремої уваги заслуговує версія TCe 130 4×4. Вона дозволяє долати ділянки, на які більшість водіїв навіть побоялися б заїхати. Вся система керується електронікою, але дуже шкода, що немає можливості вибрати автоматичну коробку передач для повного приводу.

У плані позашляхових можливостей Duster третього покоління йде ще далі, ніж його попередник. У розпорядженні водія є п’ять режимів водіння (автоматичний, сніг, грязь/пісок, бездоріжжя та еко). Особливо варто відзначити режим «бездоріжжя». Він схожий на режим 4×4 Lock у попередньому поколінні, але є більш просунутим порівняно з ним і має функцію автоматичного розподілу крутного моменту між передніми та задніми колесами залежно від виявленого зчеплення з дорогою та швидкості руху. Завдяки дорожньому просвіту 217 мм і кутам в’їзду та з’їзду до 31° спереду та до 36° ззаду, Duster насправді є одним з найдоступніших автомобілів, які можна без страху використовувати на бездоріжжі.

Останні новини:  33-річний Peugeot з пробігом продають за ціною нової Tesla (Фото)

Позитивне враження під час їзди посилює цікаво профільований капот, який добре видно з водійського сидіння, що полегшує відчуття габаритів і водночас дозволяє відчути, ніби ви їдете на справжньому позашляховику. Крім того, на центральному екрані відображається інформація, корисна під час руху по бездоріжжю: кути бічного нахилу (вліво/вправо) автомобіля, кути поздовжнього нахилу, а у версії 4×4 ще й розподіл потужності на передню та задню вісь. Камери також корисні, оскільки вони дозволяють побачити перешкоду, перш ніж її подолати.

Ще одним позитивним сюрпризом у новому Duster є безліч систем допомоги водієві. У цьому сенсі ця відносно бюджетна модель не відстає навіть від набагато дорожчих конкурентів.

Висновок

А от скільки вона коштуватиме в Україні, так в яких версіях приїде до нас, поки невідомо, та й відбудеться це лише у 2025 році. Втім, для орієнтира зазначимо, що у сусідній Польщі за новий «Дастер» просять від 80 тисяч злотих, тобто близько 800 тисяч гривень. Топові версії коштують від 94 тисяч злотих, тобто трохи більше ніж 900 тисяч гривень, і це за гібриди! Так, це дорожче за попереднє покоління, але й зміни суттєві.


avtomir.ua