Mercedes-Benz прозвітував за 1 квартал 2024 року: доходи знизилися, але частка продажів електромобілів зросла

04.05.2024   09:09    307

Mercedes-Benz приєднується до зростаючого списку автовиробників з ЄС, які сьогодні публікують свої фінансові звіти за перший квартал 2024 року, і німецький бренд розповідає схожу історію про приголомшливі прибутки.

Mercedes-Benz залишається одним з найвідоміших автовиробників за межами Німеччини та одним з лідерів у виробництві автомобілів класу люкс. Як автовиробник, який прагне до електрифікації, ми бачили, що Mercedes продовжує розширювати свою лінійку електромобілів EQ, яка зараз включає оновлений седан EQS 2025 року.


Автовиробник також нещодавно представив “G580 з технологією EQ” – повністю електричну версію знаменитого G-класу, оснащену чотирма електродвигунами і здатну виконувати розвороти танка (хоча, схоже, Mercedes пожертвував прихильністю до аеродинаміки, щоб залишитися вірним дизайну з двигуном внутрішнього згоряння, що передував йому).

Mercedes-Benz G-Class гібрид



Як ви побачите нижче, продажі електромобілів у портфоліо Mercedes-Benz продовжують зростати (хоча є невеликий нюанс). Тим не менш, звіт автовиробника за 1 квартал 2024 року показує невелике падіння доходів і ще більш значний розрив в інших помітних категоріях.

Показники Mercedes за 1 квартал 2024 року свідчать про стабільний грошовий потік

Сьогодні Mercedes-Benz поділився кількома детальними звітами за 1 квартал 2024 року. Доходи знизилися, але багато інших показників підтримують впевненість німецького автовиробника в тому, що він може зберегти свої фінансові перспективи на цей рік.



Однією з найпомітніших цифр є прибуток Mercedes до вирахування відсотків і податків (EBIT) у розмірі 3,86 млрд євро (4,18 млрд доларів) у першому кварталі 2024 року. Цей показник знизився на 30% порівняно з першим кварталом 2023 року (5,5 млрд євро). Показник EBIT Mercedes-Benz Cars також знизився до 2,5 млрд євро порівняно з 4,1 млрд євро в першому кварталі 2023 року. Ці прибутки сприяли скоригованій рентабельності продажів на рівні 9,0% (у порівнянні з 14,8% у 1 кварталі 2023 року).

Останні новини:  Citroen C4 X готують до прем’єри після модернізації

Німецький автовиробник пояснив це тимчасовим зниженням обсягів і переходом на нові моделі в сегменті автомобілів вищого класу, а також збільшенням витрат на управління життєвим циклом, щоб “тримати продукцію на передовій”, як причину зниження відсотків.

Mercedes-Benz робот завод

Незважаючи на від’ємний прибуток у річному обчисленні, Mercedes залишається досить ліквідним на крилах збільшеного вільного грошового потоку. Згідно з прес-релізом:

Останні новини:  Які авто купують українці в залежності від регіону

Вільний грошовий потік від промислового бізнесу в першому кварталі досяг 2,23 млрд євро (1 кв. 2023 р.: 2,16 млрд євро) завдяки скоригованому коефіцієнту конвертації грошових коштів на рівні 1,0 в Mercedes-Benz Cars. Чиста ліквідність промислового бізнесу зросла на 6% до сильного і дуже комфортного рівня в 33,6 млрд євро (на кінець 2023 року: 31,7 млрд євро). Це включає викуп акцій на суму близько 300 млн євро в першому кварталі. Інвестиції Групи в основні засоби в першому кварталі склали 0,7 млрд євро (1 квартал 2023 року: 0,8 млрд євро). Витрати на дослідження і розробки знизилися до 2,2 млрд євро (1 кв. 2023 р.: 2,5 млрд євро).

Mercedes заявив, що в 1 кварталі 2024 року ціни залишалися високими, і автовиробник не має наміру брати участь у будь-яких дисконтних війнах, щоб залишатися конкурентоспроможним на ринку. Замість цього він очікує, що його топ-моделі будуть лідирувати в продажах і допоможуть йому досягти своїх фінансових цілей на рік, як і було заплановано.

Останні новини:  Британський суперкар Aston Martin Vanquish вийшов на тести, готуючись до змагання з Ferrari

Говорячи про продажі, як BEV, так і PHEV знизилися в порівнянні з минулим роком (-2% і -8% відповідно). Однак загальна частка продажів електромобілів у портфелі Mercedes зросла в 1 кварталі 2024 року – 19,5% порівняно з 18,2% роком раніше. Проте, важливо зазначити, що продажі PHEV призвели до такого зростання відсотків продажів, а не BEV.

Mercedes-Benz робот заводЗаглядаючи в майбутнє, Mercedes-Benz вважає, що може залишатися конкурентоспроможним у своїх сегментах, не знижуючи ціни. За словами члена правління Mercedes-Benz Group AG, фінанси та контролінг / Mercedes-Benz Mobility, Харальда Вільгельма:

У першому кварталі “Мерседес-Бенц” забезпечив значний вільний грошовий потік завдяки нашому дисциплінованому підходу до виходу на ринок, нашим затребуваним продуктам і, незважаючи на нестабільне економічне середовище та зовнішні виклики, – зазначив Харальд Вільгельм. Незважаючи на те, що ми залишаємося пильними щодо глобальних макроекономічних і геополітичних перспектив, ми підтверджуємо наші річні фінансові цілі на 2024 рік.


avtosota.com