Ferrari 12Cilindri: наступник 812 Superfast з атмосферним мотором

05.05.2024   13:41    320

У модельному ряду Ferrari поповнення – представлено суперкар 12Cilindri, який замінить 812 Superfast і буде таким же потужним, як 812 Competizione. Новинка побудована на новій алюмінієвій платформі і забезпечена допоміжною електронікою наступного покоління. Берлінетті і родстеру дісталися асистент бічних ковзань версії 8.0, повнокероване шасі, активна аеродинаміка та інноваційна функція Aspirated Torque Shaping, що змінює криву моменту залежно від обраної передачі.


Наступник Ferrari 812 Superfast, який отримав ім’я 12Cilindri, як і раніше, робить ставку на атмосферний V12 6.5, але з модифікованою начинкою. Більшість компонентів, від титанових шатунів до перебалансованого і полегшеного колінвалу, тут від 812 Competizione, проте є і нововведення.

Серед них виділяється програмна надбудова Aspirated Torque Shaping, що дає змогу змінювати максимальну величину крутного моменту залежно від обраної передачі. На динаміку вона ніяк не впливає, а лише створює ефект лінійного прискорення, тобто емоційно підживлює водія.

Останні новини:  В Україні помітили рідкісні суперкари 90-х на автовозі (фото)
Ferrari

Потужність агрегата залишилася колишньою – 830 кінських сил. Але крутний момент через встановлення каталізатора і фільтра твердих частинок знизився з 692 до 678 Нм. Зате 80 відсотків тяги доступні вже на 2500 оборотах, а відсічення спрацьовує тільки на 9500 оборотах на хвилину. Коробка передач – восьмиступінчастий “робот” DCT від SF90. Привід задній.





Берлінетта має повнокероване шасі Virtual Short Wheelbase 3.0 і оснащена асистентом бічних ковзань Side Slip Control версії 8.0, що визначає рівень зчеплення з дорогою на 10 відсотків точніше. Крім того, на суперкарі стоїть гальмівна система brake-by-wire і контролер ABS Evo, що дебютував разом з 296 GTB.

Ferrari
Ferrari
Ferrari
Ferrari
Ferrari

Розгін до “сотні” у 12Cilindri займає 2,9 секунди (+0,05 c порівняно з Competizione), до 200 кілометрів на годину – 7,9 (+0,4). Максимальна швидкість “перевищує 340 кілометрів на годину”. Такі ж показники були у 812 Superfast.

Останні новини:  Volkswagen оголосив грандіозні знижки на свій електромобіль

Родстер 12Cilindri Spider, представлений одночасно з купе, трішки повільніший: 0-100 – 2,95 секунди, 0-200 – 8,2.

Така машина вирізняється жорстким складним дахом, який трансформується за 14 секунд на швидкості до 45 кілометрів на годину, хоча в іншому ідентична берлінетті.

Ferrari
Ferrari
Ferrari
Ferrari
Ferrari

Зовні, як запевняють у Маранелло, 12Cilindri наслідує моделям 50-60-х років минулого століття, що добре видно по передку в дусі GTB/4 Daytona. Мова дизайну стала складнішою, але все ще враховує вимоги стилістичної єдності. У профіль берлінетта виглядає стрімко і зухвало.

На кормі – невеликий виступ і два активних закрилки, які додають притиску на швидкостях 60-300 кілометрів на годину залежно від величин поздовжніх і поперечних прискорень, що діють на автомобіль. Покращує аеродинаміку і профільоване днище з шістьма генераторами вихорів у передній частині.

Ferrari

Архітектурою салону з чітко вираженими зонами водія і пасажира 12Cilindri нагадує Ferrari Roma і Purosangue. Медіасистема тут нова, з трьома дисплеями: центральним діагоналлю 10,25 дюйма, “приборкою” на 15,6 дюйма і екраном з боку пасажира діагоналлю 8,8 дюйма. Берлінетта отримала кермо з сенсорними кнопками, бездротову зарядку, а в списку опцій з’явилася хай-енд аудіосистема Burmester з 15 динаміками.

Останні новини:  Skoda Octavia 2024 виходить на український ринок

В оздобленні використовується алькантара, яка на догоду екології на 65 відсотків складається з переробленого поліестеру. З цієї ж причини кріплення підрамника коробки передач роблять із вторинного алюмінію, що дає змогу знизити викиди вуглекислого газу на 146 кілограмів.

Ferrari

В основі 12Cilindri лежить нове алюмінієве шасі з укороченою на 20 міліметрів колісною базою. Перегляд геометрії низки компонентів дав змогу домогтися 15-відсоткового підвищення жорсткості на кручення (як порівняти з 812 Superfast) і зробити поведінку машини більш передбачуваною.

Продажі нових суперкарів стартують у четвертому кварталі цього року. В Італії берлінетта коштуватиме від 395 тисяч євро , за Spider попросять мінімум 435 тисяч.



nnews.com.ua