Ердоган отримав повноваження оголосити загальну мобілізацію у Туреччині

23.05.2024   18:00    15

В країні запроваджується регламент призову для громадян, які перебувають за кордоном

Президент Туреччини Реджеп Ердоган отримав повноваження самостійно оголошувати загальну або часткову мобілізацію в країні, випливає з нових законодавчих норм, опублікованих в офіційному урядовому віснику Resmi Gazete . Вжити таких заходів глава держави має право у разі війни, повстання, виникнення внутрішніх чи зовнішніх загроз територіальної цілісності республіки. Раніше повноваження оголошувати мобілізацію мали турецька Рада міністрів.

Тепер, згідно з документом, у разі мобілізації всі турецькі громадяни, звільнені зі Збройних сил, жандармерії та берегової охорони, будуть вважатися такими, що перебувають у запасі. До резерву можуть потрапити навіть звільнені зі служби після спроби держперевороту в Туреччині у 2016 році. З ухвали також випливає, що президент отримав право накладати гриф секретності на документи, пов’язані з мобілізаційними заходами.

Останні новини:  Гарріс заявила, що не мовчатиме про страждання у Газі

Крім того, в країні запроваджується регламент призову для громадян, які перебувають за кордоном. Після оголошення мобілізації дипломатичні представництва оприлюднять списки резервістів, яким слід повернутись на батьківщину. Публікація цієї інформації у відкритому доступі вважатиметься офіційною повісткою.

Декількома днями раніше, 14 травня, Реджеп Ердоган провів екстрену зустріч з головою Національної розвідувальної організації та міністром юстиції, на якій заявив, що високопоставлені поліцейські вступили в змову проти керівництва Туреччини і готуються організувати путч.

Останні новини:  Трамп випереджує Гарріс, але може програти - Times

Наступного дня глава МВС Алі Єрлікая визнав існування змови і пригрозив знищити розставлені змовниками «пастки» та «виманити ворогів влади з усіх нір, де вони ховаються». Міністр також повідомив про проведення спецоперації у 62 провінціях, у ході якої було затримано 544 підозрюваних, та про поліцейський рейд в управлінні безпеки Анкари та в будинках високопосадовців, за підсумками якого було затримано групу правоохоронців.

Останні новини:  США знайшли ще 2 млрд доларів на зброю для України

У зв’язку з підготовкою в країні путчу правоохоронні органи розпочали розслідування за статтею про створення незаконної організації для здійснення злочинів проти безпеки та конституційного устрою держави, пише Hürriyet.





expert.in.ua