Експерт розповів, чому краще мити автомобіль самому, ніж довіряти мийникам

05.05.2024   10:15    731

У Європі мийки самообслуговування є досить широко поширеним явищем. Вони являють собою пункти, де, опустивши жетон у монетоприймач, клієнт бере пістолет апарату високого тиску та виконує миття автомобіля самостійно.

Звичайна програма мийки включає такі функції, як нанесення активної піни, миття високим тиском води, нанесення рідкого воску та інше. Найчастіше, відвідувачам пропонується скористатися пилососом. Деякі мийки самообслуговування здатні працювати за мінусової температури навколишнього середовища.


Вода у системі не замерзає завдяки наступним рішенням:

  • постійний невеликий відтік води з пістолета високого тиску,
  • продування системи стисненим повітрям після завершення циклу миття.

Останніми роками, для мийки автомобільного кузова та чищення салону стала використовуватися пара. Висока температура та тиск професійного обладнання, дозволяє відмовитися від поверхнево-активних речовин, і в кілька разів знизити витрату води — під час перетворення води на пару, обсяг речовини, що миє, збільшується в 1673 рази. Суха пара очищує салон від плям, видаляє неприємні запахи і не вимагає тривалого часу на висихання салону.



У США набули поширення так звані «бікіні-автомийки»: миття машин там проводять дівчата в бікіні. Найчастіше мийниці в бікіні беруть участь у зборі коштів для якихось заходів чи організацій, але існують і комерційні «бікіні-автомийки». Іноді за додаткову плату може бути влаштована і «топлес-мийка».



Останнім часом на території нашої країни теж з’явилася величезна кількість мийок самообслуговування. Прийнято вважати, що їх обирають таксисти, любителі тотальної економії і автовласники, у яких багато вільного часу.

Останні новини:  В Україні помітили рідкісні суперкари 90-х на автовозі (фото)

Сьогодні редакція Avtosota вирішила довести, що це не зовсім так! Час від часу відвідувати мийки самообслуговування рекомендується всім

Порада Опис
Охолодити кузов Машина повинна бути охолодженою перед миттям, щоб мийні засоби працювали ефективно.
Сухий кузов для шампуню Безконтактний шампунь слід наносити на сухий кузов, щоб він працював ефективно.
Змивання знизу вгору Шампунь слід змивати знизу вгору, щоб уникнути стікання і зберегти ефективність миття.
Обробка колісних арок Промивка колісних арок має бути проведена спочатку невеликим, а потім високим тиском води.
Окрема ганчірка для скла Для миття скла краще використовувати окрему ганчірку або скребок для запобігання подряпинам.
Обробка гумових ущільнювачів Гумові ущільнювачі повинні бути окремо оброблені для збереження їхньої довговічності.
Уважність до важкодоступних місць Уважне миття важкодоступних місць має велике значення для збереження стану автомобіля.
  • Перше правило якісного миття – кузов автомобіля має бути охолодженим, щоб мийні склади встигли спрацювати належним чином, не встигнувши занадто швидко висохнути. Цього легко домогтися на станції самообслуговування: стоїмо, чекаємо, а заїжджаємо тільки тоді, коли машина охолола.
  • Крім того, на звичайній мийці насамперед збивають великий бруд, щоб автомобіль встиг намокнути, а тільки потім наносять безконтактний шампунь. По мокрому кузову безконтактний шампунь починає стікати замість того, щоб працювати. Тому рекомендується «безконтакт» наносити на сухий кузов!
Останні новини:  Глава Volkswagen розсекретив оновлений універсал Golf GTI

Змивати шампунь краще не зверху, а знизу. Правильніше підніматися вгору, сходинка за сходинкою, тоді межі між брудними і чистими ділянками буде видно краще. Але за такої технології мийка займе набагато довше часу… І мийники не можуть собі такого дозволити.

мийка авто зима

  • Ще один приклад того, що мийка самообслуговування – безумовне благо. Мало хто знає, як правильно вибити бруд із колісних арок. Так ось: спочатку краще промити кромку арки невеликим тиском, а потім – високим. Але з економії часу мийники цього не роблять.
  • І ще. Більшість дрібних подряпин з’являються саме на мийці, де для сушіння кузова мийники змушені використовувати старі ганчірки, бо господар економить на купівлі нових. Нам нові подряпини не потрібні! І ми можемо дозволити собі добре промиті (або взагалі нові) ганчірки і губки.
  • Зі свого боку, скло завжди вимагає окремої ганчірочки (і бажано – силіконового скребка), а не віджатої мікрофібри, яка на звичайних мийках використовується буквально для будь-яких цілей. Якщо скористатися спеціальною серветкою, на склі набагато менше подряпин.
  • Окрема обробка всіх гумових ущільнювачів – надійна гарантія їхньої довгої служби. Однак, на мийках за таку нехитру опцію нерідко просять невиправдано великі суми! Набагато бюджетніше – придбати флакон силіконового мастила і обробити «гумки» самому.
  • І, звісно, ніхто з найнятих мийників не роздивлятиметься, а потім не промиватиме важкодоступні місця – це потрібно тільки господареві машини. Тим часом, вибити бруд з-під захисту картера, підкрилків і секцій решітки радіатора – дуже корисне з усіх точок зору заняття.
Останні новини:  Rivian інтегрував стрімінгові додатки YouTube і Google Cast у мультимедіа: як працюють

Підіб’ємо підсумок

Самостійне миття може зайняти близько години. А скільки займає мийка на станції? Максимум 30 хвилин. І не тільки тому, що цим займаються професіонали… Тож тим, хто бажає продовжити життя своєму автомобілю, мийки самообслуговування будуть корисні.


avtosota.com