Чому злитися корисно?

06.05.2024   21:00    258

Злість – емоція, яка завжди буде супроводжувати людину, правда, відчувати злість і випускати почуття гніву назовні – це зовсім різні поняття, які потрібно розрізняти.

Причини, з яких стає зрозуміло, чому іноді дійсно корисно злитися.


Стримувати злість небезпечно для здоров’я

Будь-який лікар скаже, що не можна придушувати або стримувати емоції. Особливо це стосується негативу, від якого обов’язково потрібно позбавлятися. Стреси, депресія, нервові зриви – найчастіше вони походять від невиплеснутих негативних емоцій. Як від них позбутися?

Звичайно, можна відповісти кривдникові так грубо, щоб він більше ніколи не підійде до вас. Але краще проявляти злість по-іншому. Сварки явно не поліпшать настрій. Набагато ефективніше вдарити кулаком по столу або кинути чашку в стіну (головне, щоб від цього постраждав лише посуд). Можна піти в спортивний зал і зігнати злість на боксерську грушу, представляючи замість неї образ свого ворога. Тоді і негативні емоції в тілі не затримаються, і опонент вашої агресії буде живий і здоровий.



Але ось стримувати емоції після неприємної розмови або ситуації, на думку фахівця, точно не варто.

Останні новини:  Краще на пару, грилі або в духовці? Як це впливає вміст вітамінів в продуктах

У злості є величезна кількість напруги, стримуючи яку ми змушуємо організм працювати на знос. Коли людина роздратована, то і її працездатність різко знижується. Зрозуміло, що злості уникнути неможливо. Залишається одне – якнайшвидше виплеснути всі агресивні емоції назовні. Після цього вам стане легше, ви зможете продовжити нормальний діалог з оточуючими.



Злість допомагає досягати цілей

Уявіть, що у вас щось не виходить у справах. Тут, розсердившись, ви себе накручуєте і фактично з агресією кричите, що ви впораєтеся! У вас все вийде! Припиніть соромитися та приховувати свої невдачі і пов’язану з цим агресію. Гнів дає сили, щоб досягти кращого результату.

Без злості немає відчуття реальності

Багато лікарів впевнені, що будь-які емоції, які може відчути людина, важливі і потрібні. Якщо ви не будете відчувати почуття злості, то ви перестанете розуміти, що зараз відбувається насправді. Уявіть, ви перестали відчувати біль. Порізали собі палець ножем і так цього і не помітили. Корисно не відчувати біль? Дуже навіть шкідливо. Зі злістю відбувається те ж саме. Притуплене або повністю відсутнє почуття злості приведе людину до її беззахисності в стресовій ситуації.

Останні новини:  Діабет другого типу: які симптоми можуть з’явитися на шкірі

Злість формує характер

Байдужість набагато страшніша навіть найбільш лютої злості. Якщо гарненько не розсердитися, дивлячись на те, як ви живете, то нічого не зміниш. «Буває й гірше» – з такої фрази навряд чи досягнеш успіху. Саме спалах злості на навколишню дійсність – якийсь поштовх до того, щоб знайти вихід зі сформованих обставин.

Недарма багато підприємців радять мало не зненавидіти свою реальність до нудоти і називають цей момент ударом об дно. І після цього удару відбувається розворот. А секрет тут простий: відповідна реакція головного мозку на злість – це пошук рішення.

Останні новини:  Названа найбільш корисна зелень

Злість застерігає від помилок

Можна ставитися до життя з повним смиренням, можна чекати біля моря погоди і терпіти. Але от чи будете ви при цьому дійсно щасливі? Швидше за все, ні. Більше того, є ймовірність, що в один момент ви зрозумієте, що зробили помилку, коли відмовилися злитися і щось змінювати.

Нерідко за злістю йде роздратування, яке якраз і вберігає від непотрібних помилок. Ця емоція змушує говорити: „Ні”. Ви відмовляєтеся виконувати нудну роботу, даєте від воріт поворот нелюбу чоловікові, переїжджаєте від батьків в знімну квартиру і т. д.

Злість як захисний механізм

Тут без коментарів. Жодна людина не має права вас ображати.

Уявіть критичну ситуацію: до вас негативно ставляться, вас усіляко провокують, принижують. Як тут працює злість? Щонайменше, відчуваючи це почуття, ви розвертаєтеся і йдете від кривдника.