Антарктичні течії розкривають кліматичний пульс Землі

09.05.2024   18:23    392


Керни океанічних відкладень виявляють пов’язані з кліматом коливання в Антарктичній циркумполярній течії в минулі епохи. Антарктична циркумполярна течія суттєво впливає на глобальну обертальну циркуляцію, обмін теплом і CO2 між океаном і атмосферою, а також на стабільність льодовикових покривів Антарктиди. Глобальна спільна дослідницька група під керівництвом Інституту Альфреда Вегенера та Земної обсерваторії Ламонта-Доерті проаналізувала відкладення з південної частини Тихого океану, щоб реконструювати швидкість течії за останні 5,3 мільйона років.


Їхні дані показують, що під час льодовикових періодів течія сповільнювалася; під час міжльодовикових періодів він прискорився. Отже, якщо нинішнє глобальне потепління посилиться в майбутньому, це може означати, що Південний океан накопичує менше CO2 і що більше тепла досягає Антарктиди. Дослідження щойно було опубліковано в журналі Nature .



Що переміщує в 100 разів більше води, ніж усі річки Землі разом узяті, має 2000 кілометрів у поперечнику в найширшому місці й тягнеться аж до глибокого моря? Антарктична циркумполярна течія (АКЦ). У минулому ця система океанських течій, найпотужніша на Землі, була піддана значним природним коливанням, як показав останній аналіз кернів осадових відкладень. Холодніші фази в пліоцені та наступному плейстоцені, під час яких ACC сповільнився, корелюють із просуванням Західно-Антарктичного льодовикового щита. У більш теплі фази ACC прискорювався, що супроводжувалося відступом льодовикового покриву.



«Цю втрату льоду можна пояснити збільшенням перенесення тепла на південь», — каже доктор Френк Лемі, дослідник відділу морської геології Інституту Альфреда Вегенера Центру полярних і морських досліджень імені Гельмгольца (AWI) і перший автор Вивчення природи. «Потужніше ACC означає, що більше теплої глибокої води досягає краю шельфового льодовика Антарктиди».

Останні новини:  Вчені розкрили деталі найпотужнішого вибуху на Сонці за останні 7 років

Відповідь на зміну клімату та збір даних

«АКК має великий вплив на розподіл тепла та зберігання CO2 в океані. До недавнього часу залишалося незрозумілим, як ACC реагує на кліматичні коливання, і чи зміни в ACC зміщують або посилюють наслідки потепління», — говорить Ламі. «Тому, щоб покращити прогнози нашого майбутнього клімату та стабільності антарктичного крижаного щита за допомогою комп’ютерного моделювання, нам потрібні палеодані, які можуть розповісти нам щось про інтенсивність ACC у минулих теплих фазах в історії Землі».

Останні новини:  Вчені реконструювали обличчя Людини-дракона, яка жила 150 тисяч років тому

Щоб зібрати ці дані, у 2019 році міжнародна експедиція під керівництвом Ламі та геохіміка Гізели Вінклер з Обсерваторії Землі Ламонта-Доерті Колумбійського університету (США) вирушила в центральну частину південної частини Тихого океану на борту бурового судна JOIDES Resolution. Там, у субантарктичній зоні, дослідницька група видобула два великі бурильні керни, зібрані на глибині 3600 метрів. «Місця для буріння розташовані поблизу точки Немо, точки на Землі, яка є найвіддаленішою від будь-якої суші чи острова, де ACC протікає без жодного впливу з боку континентальних масивів суші», — пояснює професор Хельге Арц, морський геолог з Інституту Лейбніца. для дослідження Балтійського моря у Варнемюнде та один із головних авторів дослідження. «Використовуючи осадові відкладення в цьому регіоні, ми можемо реконструювати його середню швидкість потоку в минулому».Керни океанічних відкладень виявляють пов’язані з кліматом коливання в Антарктичній циркумполярній течії в минулі епохи.

Останні новини:  Орбітальний апарат зафіксував величезний крижаний кратер на Марсі (фото)

Фон: Антарктична циркумполярна течія

Як кругова течія, що тече за годинниковою стрілкою навколо Антарктиди, Антарктична циркумполярна течія (ACC) з’єднує Атлантичний, Тихий та Індійський океани. Таким чином, він відіграє ключову роль у глобальній циркуляції океану та, через атлантичний конвеєр, зрештою впливає на клімат у Європі. Під впливом потужних західних вітрів субантарктичної зони, а також різницею температур і солоності між субтропіками та Південним океаном, ACC утворює бар’єр для теплих поверхневих вод субтропіків на шляху до Антарктики. При цьому в нього впадає порівняно тепла глибинна вода з Атлантики і Тихого океану.

Великі океанські коловороти, які утворюються в АСС і рухаються на південь, разом із підйомом глибокої води, переносять тепло до шельфових льодів на окраїні континенту, особливо в тихоокеанському секторі Антарктики. Крім того, апвелінг, створений ACC, приносить поживні речовини на поверхню, що стимулює ріст водоростей, посилюючи при цьому експорт біологічного вуглецю в глибоке море, а також транспорт CO2, який викидається в атмосферу.


portaltele.com.ua