Як впоратися з проколом колеса, якщо немає запаски

30.04.2024   15:31    1567

Їхати на спущеній шині в жодному разі не можна – понівечимо колесо та все одно нікуди не доїдемо. На щастя, існують інші варіанти поведінки.

Для лінивих та песимістів

Беремо смартфон і телефонуємо, куди тільки можна. Оптимальний варіант – виїзний шиномонтаж: сьогодні ця послуга широко практикується. Втім, радіти зарано. Якщо ви не відразу помітили прокол і встигли «зажувати» шину (чи того гірше, пошкодили колесо), шиномонтажники розведуть руками й нічим не допоможуть. У таких ситуаціях викликаємо евакуатор. Він дотягне вас до найближчого місця, де шиномонтажники сусідять з магазинчиком, що торгує колесами та шинами.


Але і це ще не все… Купувати, швидше за все, доведеться не одну шину, а дві: на одній осі мають стояти ідентичні колеса, та й навряд чи вам вдасться купити одну шину – продавці дуже не люблять їх розпаровувати.

Останні новини:  Модернізований гібрид та більші екрани: Seat Leon суттєво оновили

Для оптимістів

Є невеликий шанс відбутися легким переляком. Перевірте, чи на місці ковпачок, і чи не пропускає повітря вентиль: буває, що з вас вирішили пожартувати сусіди.



Все на місці? Якщо очевидних причин типу саморіза, що стирчить з шини, не помітно, тоді ліземо за компресором і накачуємо колесо – можна навіть трохи вище норми. Потім їдемо далі й уважно стежимо за поведінкою машини. У сучасних автомобілях про падіння тиску вам повідомить індикатор на панелі, в решті випадків доведеться час від часу зупинятися та перевіряти тиск звичними методами. Якщо витік повітря значний, то це буде помітно навіть на око.



До речі, якщо все ж таки помітите цвях, що стирчить з шини, то не поспішайте його витягувати: він грає роль пробки, що перешкоджає швидкій втраті тиску.

Останні новини:  Водіям пояснили, чому викручене до упору кермо небезпечне для автомобіля

Для реалістів

Реаліст звик розраховувати лише на себе. Тому він за можливості прибере машину з траси та полізе до багажника за ремкомплектом для шин. Виявити місце проколу йому допоможе вода, краще мильна. Подальші дії прості:

  • поливаємо шину мильною водою;
  • знаходимо цвях, саморіз чи іншого винуватця проколу;
  • чистимо отвір, заносимо туди клей та вставляємо ремонтний джгутик, зрізаємо зайве;
  • доводимо тиск до норми.
Останні новини:  Найпотужніша і екологічна “п’ятірка”: BMW M5 2025 року показали на черговому тизері напередодні дебюту

До речі, якщо клей у ремкомплекті висох, то замість нього можна скористатися бензином. Надійність такого ремонту дуже висока.

Для неуважних

Комусь це може здатися жартом, але трапляється таке, що водії й гадки не мають, чи є у них запаска. Здебільшого це стосується покупців машин, які не перевіряють вміст багажного «підпілля». У деяких автомобілях запаску взагалі не передбачено, в інших випадках попередній власник не захотів з нею розлучитися. Загалом, уточніть при нагоді вміст багажника.


avtomir.ua